Eski pasaportlar 5 yıl daha geçerli olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2010 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Atalay, AB ülkelerine vize muafiyeti için yerine getirilmesi gerekli şartlardan olan biometrik pasaportlara 3 Mayıs'ta başvuruların başlayacağını söyledi

ZEYNEP TUĞRUL KONYA

Reform İzleme Grubu'nun (RİG) Konya'da 20'nci yapılan toplantısında, Türk vatandaşının Uluslararası standartta pasaporta sahip olması için son teknik adımlar da tamamlandı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay Türk vatandaşlarına AB vize muafiyeti sağlamak için gerekli olan biometrik pasaportların 1 Haziran günü kullanıma sunulacağını açıkladı. Atalay, biometrik pasaportlar için yapılacak başvuruların bir anda Ankara'da yığılma yapacağı şeklindeki haberlere tepki gösterdi.

BİLMEDEN, ÇOK CAHİLCE HABERLER

?Bunlar bilmeden ve çok cahilce bir haberler? diyen Atalay, ?Bizim bir yılda tüm pasaportları değiştirme kapasitemiz var. Ama yine de aceleye gerek yok. 3 Mayıs'ta kullanıma girecek bir web sitemiz var. Online sistemle kabul edilecek. Bu sebeple katiyen bir yığılma olmayacak. Bu sistemin nasıl çalışacağı, bütün bilgilendirmeler web sayfasında olacak. Şu anda Dışişleri ve İçişleri bakanları büyük çaba ile çalışıyoruz.?

Biometrik pasaportların 1 Haziran günü kullanıma gireceğini resmen açıklayan Atalay, eline aldığı bir biometrik pasaport örneğini göstererek, ?Vatandaşın pasaportu artık kırmızı, diplomatik pasaportlar siyah olacak. Bunlar uluslararası standartlardır? dedi.

ESKİLER 5 YIL DAHA GEÇERLİ OLACAK

Diğer yandan vatandaşların hamen kullandığı pasaportların da 2015 yılına kadar kullanabileceğini açıklayan Atalay, harç artışı olmayacağını, mevcut harç kanunu geçerli olacağını duyurdu. Biometrik pasaportların kullanım süresinin de, mevcut pasaportlara göre 5 yıl artırılarak, 10 yıla çıkarıldığını belirten Atalay, ?Böylece vatandaş sürekli pasaport değiştirmeyle uğraşmayacak? dedi.

KARGO İLE ULAŞTIRILACAK

Atalay'ın verdiği bilgiye göre, biometrik pasaportlar için 25 Mayıs'tan itibaren www.epasaport.gov.tr adresinden online başvuru yapılabilecek. Atalay, ?Pasaportların en geç 3 gün içinde vatandaşın elinde olacak şekilde kargoyla göndereceğiz. Bu da uluslararası bir standart? dedi.

Biz reformu konuşuyoruz Ergin reformun tam içinde

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ?memleketi Konya'da? Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i de ağırlamayı arzuladığını, ancak anayasa çalışmaları nedeniyle gelemediğini söyledi. Davutoğlu'nun ?Ergin'in çok önemli bir mazereti vardı? demesi üzerine, Devlet Bakanı Bağış, ?Biz burada reformu konuşuyoruz, o ise reformun tam içinde? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber