Çocuk polisi 'istismarcılara' gözaçtırmıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2010 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Emniyet Müdürlüğü, okul tatilinin yaklaşması dolayısıyla çocuklara içkili eğlence düzenleyenlere yönelik denetimlerini arttırdı. Çocuk polisi, küçük yaşta çocukları müşteri olarak kabul eden içkili yerleri yakın takibe aldı.

Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri 2010 yılının başından itibaren, 63 eğelence merkezi ve 53 internet kafede denetim yaptı. Denetimler sırasında 39 iş yerinin yaşları küçük olan çocukları müşteri olarak aldığı tespit edildi. İşletmelere müşteri olarak alınan çoğunluğu ilköğretim ve lise öğrencisi olan 287 çocuk, polis tarafından ailelerine teslim edildi.

İnternet kafelerde yapılan denetimlerde 15 işletmenin bilişimle ilgili mevzuata aykırı hareket ettiği tespit edildi. İl SGK Müdürlüğü, sigortasız işçi çalıştıran 35 işletmeye ceza uyguladı. Tarım İl Müdürlüğü 39 işletmenin kurallara uymayan gıda sattığını belirledi. İl Sağlık Müdürlüğü denetlenen yerlerden 39'unun sağlık koşullarına uymadığını belirledi. Vergi denetçilerinin yaptığı denetimlerde ise 41 iş yerinin mali kayıtları kusurlu bulunurken Büyükşehir Belediyesinin yaptığı denetlemelerde ise 25 iş yeri usule uygun bulunmayarak idari işlem yapıldı. İş yerlerine ayrıca 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde idari para cezası uygulandı.

Denetlemeler sırasında 510 kişi GBT sorgusundan geçirilirken haklarında yakalama kararı bulunan 8 kişi gözaltına alındı.

Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, ayrıca sokaklarda mendil, çiçek, hediyelik eşya satan 117 çocuğu topladı. Bu çocuklardan ilk olarak tespit edilenlerin aileleri uyarılarak çocukları kendilerine teslim edildi. Birden fazla çocuğunu dilendiren ya da seyyar satıcılık yaptıran ailelere ise Kabahatler Kanunu çerçevesinde işlem yapıldı.

Çocuklarını sürekli dilendiren veya satıcılık yaptıranlarla ilgili ise ''koruma kararı'' alındı. Mahkeme tarafından korunması istenen çocuklar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teslim edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarda, evinden kaçan, çeşitli sebeplerle kaybolan 231 çocuk bulunarak ailelerine teslim edildi.

-AİLELERE UYARI

Çocuk polisi uzmanları yaz aylarının yaklaşması ve okulların kapanmasına az bir süre kalması sebebiyle aileleri uyardı. Uzmanlar, çocukları ve gençleri suistimal etmek isteyen kişilerin, ''yaz partisi'', ''çılgın parti'', ''kapanış partisi'' adı altında toplantılar düzenlediğini belirterek, kötü niyetli kişilerin bunları internet üzerinden pazarladıklarını kaydetti.

Bu toplantılarda çocuklara ''sınırsız içki'' vadedildiğini vurgulayan yetkililer, bu tür toplantılara katılan çocukların alkolün etkisiyle cinsel olarak da istismar edildiğini söyledi. Kötü niyetli bu kişilerin tespiti için polisin aralıksız çalıştığını ifade eden uzmanlar, bu tür toplantıların polise bildirilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber