Yakında bilim kampusumuz olacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sefa KAPLAN

Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın, Türkiye Bilimler Akademisi'ne ilişkin haberimizden sonra arayarak, Ankara'da bütün bilim üreten kurumları bünyesinde toplayacak bir ?bilim kampusu' projesinin son aşamada olduğunu söyledi.

TELEFONDA, Türkiye Bilimler Akademisi'nden (TÜBA) de sorumlu olan Devlet Bakanı Prof. Mehmet Aydın. Dünkü Hürriyet'te yayımlanan haberimize ilişkin fikirlerini söylüyor, laf arasında da birkaç önemli müjde veriyor. Müjde hakikaten önemli: Ankara'da başta TÜBA ve Atatürk Yüksek Kurumu olmak üzere bilim üreten kurumları ortak bir mekânda toplayacak büyük bir ?bilim kampusu' söz konusu olan:

?TÜBA'nın bina sorununu kökünden çözmek için göreve gelir gelmez çalışmalara başladık. Bilime ve tefekküre uygun bir mekân arayışına girdik. Örnek aldığımız yer TÜBİTAK'ın da içinde bulunduğu Marmara Araştırma Merkezi'ydi. Onun gibi çok geniş bir alan içinde TÜBA, Atatürk Yüksek Kurumu gibi kurumlar bağımsızlıklarını koruyarak bir araya gelecek. Buranın gelenekten yola çıkıp moderni yakalayan özel bir mimarisi olacak. Bunlar yapılırken, hukuki altyapıyla birlikte misyon ve vizyon da yenilenecek.?

?Sosyal bilimde zayıfız'

Mehmet Aydın Hoca'ya, Türkiye'de bilim denilince ilk akla gelenin pozitif bilimler olduğunu hatırlatıyoruz. Kendisi de felsefeci olan Prof. Aydın, hiç kuşkusuz gayet iyi biliyor bu durumu. ?Sosyal ve beşeri bilimler zayıf olursa? diyor, ?bilimsel zihniyete sahip olamazsınız. Gelişmiş ülkelerde, Sosyal ve Beşeri Bilimler

Akademisi vardır.?

Prof. Aydın, ülkemizde ?bilimsel düşünce'nin algılanma biçiminden de pek memnun değil. Bu nedenle, ?Bilimsel düşünce sağlam olursa sanat da siyaset de bundan payını alır. Bu düşüncenin toplumun bütün kademelerine nüfuz ettiğini davranış kalıplarından anlayabilirsiniz. Maalesef bugünkü manzara bilimsel düşünceye uygun değil? diye uyarıyor.

TÜBA'nın Şerif Mardin açıklaması bilim dışı

BAKAN Aydın, uluslararası üne sahip sosyolog Prof. Şerif Mardin'in TÜBA'ya kabul edilmeme gerekçelerininin bilimsel zihniyet açısından sorunlu olduğunu hatırlatıyor. Bu tür meselelerde bilimsel değerlendirme kıstaslarının temel alınması gerektiğine işaret ediyor: ?Şerif Bey, bilimsel açıdan yetersiz görülmüş olabilir. Ancak, böyle bir iddiada bulunulacaksa, bunun altının yine aynı şekilde bilimsel kıstaslarla doldurulması gerekir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber