YÖK, üniversiteye sınavla ve sınavsız girilebilecek bölümleri tek tek belirleyecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Nisan 2010 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelerin belli bölümlerine sınavsız girilebileceğini açıklamasının ardından, sistemin ayrıntıları da netleşmeye başladı. Açıköğretim ve talebin çok olmadığı bölümler için uygulanacak olan sistem lise diploma notuna göre işleyecek ve belirlenen not barajını aşan öğrenciler sınavsız geçiş için başvuruda bulunabilecekler. YÖK, sınavsız geçişin ardından üniversitelerin kendi öğrencilerini seçmelerini hedefliyor.

Üzerinde çalışılan sisteme göre YÖK üniversiteye sınavla ve sınavsız girilecek bölümleri belirleyecek. Sınavsız girilebilecek bölümlerde öğrencinin okuduğu alan etkin olacak ve diploma notuna bakılacak. Sistemin oturmasının ardından ikinci aşama olarak üniversiteler kendi öğrencilerini seçecek.

YÖK'ün görüştüğü sistem şöyle işleyecek:

l Sınavsız geçişte, öğrencinin mezuniyet yılı, mezun olduğu okul puanı türü, diploma notu ve tercih edeceği yükseköğretim programının kontenjanı gibi ölçütler belirleyici olacak.

l Tıp, hukuk, bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisliği gibi, belirli bir özel alan bilgisi gerektiren, talebin yoğun olduğu bölümlere sınavla öğrenci alımına devam edilecek. Sınavsız geçiş kapsamına; fizik, kimya, biyoloji, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislikleri, istatistik, ziraat fakültelerine bağlı tarım makineleri, zootekni gibi bölümler ile bazı yabancı dil bölümleri alınabilecek. Genel lisenin sosyal bilimler alanı mezunları, Türkçe - Sosyal puanı ile öğrenci alan bölümlere sınavsız başvurabilecek. Meslek liseleri de alanlarına göre sınavsız geçişe başvurabilecek. Sınava girecek aday azalacağından sınavla öğrenci alan bölümlerde 'açık uçlu' soru yöntemine geçilebilecek.

100 BÖLÜME BAŞVURU İMKANI

YÖK'ün B planına ilişkin çalışmalar da yürüttüğü öğrenildi. Üniversiteye yerleştirmeyi ÖSYM'nin değil üniversitelerin kendilerinin öğrencilerini seçmesi bekleniyor. Bu sistemde aday sınava girecek ve aldığı puan doğrultusunda, puanına en yakın bölümleri ilan eden üniversitelere başvuracak. Yaklaşık 400 lisans bölümünün 100'üne sınavsız 300'üne de üniversitelerin kendi seçimleri ile birlikte sınavla öğrenci alınması planlanıyor. Z. Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber