Çubukçu: Öğretmenlerimiz yenilikçi olmalı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2010 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilere rehberlik eden öğretmenlerin bilgi aktaran olmaktan çıkıp bilgiye ulaşma, anlama, analiz etme problem çözme becerilerini kazanmalarını önemsediklerini belirterek, "Önce öğretmenlerimiz yenilikçi olmalı, bilgi toplumunun yarattığı hızlı değişim karşısında sürekli bilgilerini güncellemeli yaşam boyu öğrenme konusunda iyi bir rehber ve rol model olmalıdır" dedi.

21. Yüzyıl Öğrenci Profili Çalıştayı Barcelo Ankara Antınel Oteli'nde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Çubukçu yaptığı konuşmada , dünyada büyük bir değişim sürecinin yaşandığını belirterek, son yüzyılda yaşanan gelişmelerin insanlık tarihinin bugüne kadar katettiği mesafeden çok daha fazla olduğunu söyledi. Bu değişimin insanlığı yaptığı katkılar yanında çözümlenmesi gereken birçok sorunu da ortaya çıkardığını ifade eden Çubukçu, sorunların çözümü için yapılan çalışmaların eğitim sisteminde de köklü değişimlerin olmasını ortaya koyduğunu söyledi.

Bakan çubukçu, insanların olduğu gibi kurumların da yenilerek değişimlere ayak uydurması ve imkanları iyi değerlendirmesinin geleceğin bilgi toplumunu oluşturması için atılacak adımlardan en önemlisi olduğunu dile getirdi. Bilişim deki gelişmelerin etkisiyle ülkelerin hızlı bilgi çağı, aydınlanma, demokratikleşme yolunda yol alırken Türkiye'nin de zamanın gerisine düşmemek için bütün kurumları ile kendisini yenilemek zorunda olduğunu vurgulayan Çubukçu, "Eğitimde dönüşüm çalışmaları bu yüzden üzerinde hassasiyetle durulması gereken alanlardan birisidir.

Biz eğitimciler gelecekte çocukların nasıl bir koşulda yaşayacağını bugünkü koşullardan çok farklı koşullar olacağını dikkate almak zorundayız. Bugün okula başlayan çocuğumuzun 50-60 yıl sonra planlamasını yapmak zorundayız. Yeni yüzyılın insanını yetiştirmek gibi bir misyonu üstlenmiş olan Milli Eğitim Bakanlığı dünyadaki bilimsel gelişmeleri eğitim sektöründe

yapılan yenilikleri eğitim bilimlerindeki gelişmeleri çok yakından takip ederek kendi eğitim sistemimiz içerisine aktarma konusunda son derece samimi bir gayret içerisindedir. Eğitim kurumlarının değişmeden olduğu gibi kalmaları ve bir şekilde yüklenmiş oldukları görevleri yerine getirebilmeleri mümkün değildir. Değişim bu alanda şarttır" dedi.

Gelişmiş ülkelerin de değişim bakımından yeni arayışlar içerisinde olduklarını ifade eden Bakan Çubukçu, bugün birçok ülkenin sistem düzeyinde reformlara gitmeye öğretmenlerin mesleki donanımlarının güçlendirilmesi okul yönetimlerinin geliştirilmesine yönelik politika ve stratejiler geliştirmeye başladıklarını söyledi. Türkiye'de de müfredatların yenilenmesinden bilişim teknolojilerinin kullanılmasına kadar çok geniş bir yelpazede eğitim tüm bileşenlerinde çok köklü değişimlerin yaşandığını anlatan Çubukçu, "Bu çalışmalarda amaç temel insanı ve ahlaki değerlerle donanmış eleştirel düşünme problem çözme ve karar verme becerileri gelişmiş hayat boyu öğrenen insan haklarına saygılı yeniliğe ve dönüşüme açık bireyler yetiştirmektir" diye konuştu.

"Öğrencilerin okullarda öğrenmeyi gerçekleştirmiş olmaları çok önemlidir. Teknolojik gelişmelerin bu kadar hızlı olduğu dünyada bilgiler de hızlı eskimekte yerini yeni bilgiler almaktadır" diyen Çubukçu şunları kaydetti:

"Çoğu zaman teknoloji kullanımında çocuklar yetişkinlerin ve öğretmenlerin önüne geçebilmektedir. Öğrencilere rehberlik eden öğretmenlerimizin de bilgi aktaran olmaktan çıkıp bilgiye ulaşma anlama analiz etme problem çözme becerilerini kazanmalarını önemsiyoruz. Önce öğretmenlerimiz yenilikçi olmalı, bilgi toplumunun yarattığı hızlı değişim karşısında sürekli bilgilerini güncellemeli yaşam boyu öğrenme konusunda iyi bir rehber ve rol model olmalıdır."

21. Yüzyıl Öğrenci Çalıştayı kapsamında bazı uygulamalar yapıldığını belirten Çubukçu, "Ankara'da farklı türlerde oluşan 21 okulda 357 öğrenci ve 105 öğretmenle gerçekleştirildi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber