Erdoğan: Başkanlık sistemini halka sorabiliriz

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 19 Nisan 2010 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NTV'nin canlı yayınına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nermin Yurteri, Oğuz Haksever, Mirgün Cabas ve Murat Akgün'ün gündemdeki konularla ilgili sorularına yanıt verdi.

'BAŞKANLIK SİSTEMİNİ SEÇİMDE SORABİLİRİZ'

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı'yla görüşmem olmadı. Özal döneminde gündeme geldi. Benim başbakanlığımın ilk döneminde gündeme getirmiştik, konuşulmuştu. Yeni köklü bir Anayasa gündeme gelirse olabilir dedik. Ama halkımızın talebi burada çok önemli. Böyle bir adım atılabilir.

Başkanlık sistemini uygulayan ülkelere baktığımızda istikrara güç katıyor. ABD'ye baktığımızda, kongre onay vermeden yapamıyor.

Köklü bir Anayasa değişikliğine girilirse 2011 seçimlerinde gündemimize oturabilir. Halkımıza sorabiliriz. Destek verirse parlamentonun gündemine getiririz.

Anayasa gizli oynama, dört dörtlük özgür. Bütün mesele milletvekilinin kendi içinde tutarlı olmasıdır.

Yepyeni Anayasada çok farklı değişiklikler olur. Talep olduğu için mini paketi hazırlayarak, görüşme talebinde bulunduk. Birçok görüşme oldu, bu noktaya geldik.

Fransa başkanlık sisteminde başarılı. Fransa'da, Almanya'da cumhurbaşkanını tanır mısınız? Cumhurbaşkanı semboliktir. En başarılısı ABD'dir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber