333 oy AKP'yi alarma geçirdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa paketinin geneli üzerindeki oylamanın, kıl payı 333 oyla kabul edilmesi, AKP'li kurmayların '330' endişesini artırdı. AKP'nin oylamada fire vermesi ve 330 sınırının 4 oy gibi küçük bir farkla aşılması, paketin kritik maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği sinyalini de verdi.

330'un altında kalma riskine karşı önlem arayışına giren AKP kurmayları, partili vekillere markajını artırdı. AKP'li Mevlüt Çavuşoğlu, 'Yanlışlıkla çekimser oy verenler olabilir. Örneğin Avrupa Konseyi'nde beyaz oy çekimser anlama gelir. Burada ise evet oyu anlamına geliyor' diye görüş belirtti.

CHP, DSP ve BDP paketin geneli üzerindeki oylamalara katılmadı. MHP ise katılarak, ret oyu verdi.

MADDELERDE DAHA İYİ

Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin oylamasına 407 milletvekili katıldı. 336 kabul, 70 ret oyu kulanıldı. Oylamaya, CHP, BDP ve DSP milletvekilleri yine katılmadı.

Teklifin, anayasanın 10. maddesinde değişiklik yapan 1. maddesine göre, kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar, engelliler, şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak.

Teklifinin 2. maddesinin oylamasına ise 405 milletvekili katıldı. 337 kabul, 68 ret oyu kullanıldı.

Maddeyle, anayasanın 'Özel Hayatın Gizliliği'' başlıklı 20. maddesine, kısaca 'Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir' hükmü ekleniyor.

SABAH BİTTİ ÖĞLE BAŞLADI

Sabaha kadar süren görüşmelerin ardından dünkü oturum saat 15.00'te başladı. 3. maddenin oylamasına CHP, BDP ve DSP'liler katılmadı. AKP 335 oy gücüyle tam kadro hazırdı. Toplam 408 milletvekilinin katıldığı oylamada, 337 kabul, 71 ret oyu çıktı. 3. maddeye göre, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek.

'Ailenin korunması ve çocuk hakları'nı içeren 4. madde oylamasında ise 336 kabul, 69 ret oyu kullanıldı. Bazı vekiller kuliste İnter-Barcelona Şampiyonlar Ligi yarı final maçını izledi.

İndir elini, kıvırtma

MECLİS Genel Kurulu'ndaki görüşmelerin ikinci gününde CHP'nin 1 Mayıs 1977'de öldürülenlerle ilgili grup önerisi gerginliği yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, konuşmasının sonunda sendikacı kökenli AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın bu öneriye ne oy vereceğini merak ettiğini söyledi. Kafkas ise, sendikalara toplu görüşme hakkı tanıyan maddeye CHP'lilerin ne oy vereceğini merak ettiğini söyledi. Anadol, Kafkas'ı sarı sendikacı olmakla 'Meclis'e gelince kıvırtmak'la suçladı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da söz istedi. Oturumu yöneten Sadık Yakut'un söz vermemesi üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 'Söz ver açıklasın' dedi. Yakut, 'İndir elini' deyince tansiyon yükseldi. Vural 'Ne biçim konuşuyorsun. Özür dile. Dikkatli ol' dedi.

Meclis'te çiğ köfteli işkembeli geceler

- Anayasa paketinin ikinci gününde CHP'li Engin Altay ile Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin arasında yaşanan gerginlik, CHP grubuna yansıdı. Altay, kendisini sakinleştirmek isteyen CHP'li Bilgin Paçarız'ı itti.

- Başkan Şahin'in, 'Elinizi kolunuzu sallayarak, celalli bir şekilde konuşmanız sizin eğitimci kişiliğinize yakışmıyor' demesi üzerine Altay, 'Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun' karşılığını verdi. Bu sırada AKP sıralarından 'sarhoş' sesi duyuldu.

- CHP'li Malik Ejder Özdemir, AKP'nin laik ve demokrasi karşıtı bir parti olduğunu söyleyince, her iki partiye mensup vekiller arasında tartışma yaşandı.

- AKP'li Zülfikar İzol, Meclis lokantasında bin kişilik çiğ köfte yaptırarak bütün milletvekillerini davet etti. CHP Grubu da işkembe çorbası, dondurma, börek ve tatlıdan oluşan bir mönü hazırladı. Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın organizasyonunda hazırlanan 120 kişilik mönü, muhalefet kulisinde dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber