Habersiz kesilen trafik cezalarına iptal

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, habersiz kesilen trafik cezasını ?tutanakta sürücünün imzası yok' gerekçesiyle iptal etti. Cezayı ödeyenler, dava açarlarsa paralarını geri alabilecek.

Yılbaşından bu yana trafik cezaları yağdırılan 2.5 milyon sürücüye müjde.

Kare Reklamcılık ve Prodüksiyon Şirketi adına İstanbul 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'ne 18 Ocak 2005 tarihinde başvuran Avukat Erhan Özkan, müvekkili şirkete ait 34 HSF 12 plakalı araca 20 Eylül 2004 tarihinde trafik kuralı ihlalinden dolayı sürücüsünden habersiz gıyapta trafik cezası kesildiğini, cezanın 12 Ocak 2005 tarihinde tebliğ edildiğini belirtti. Avukat Özkan, cezanın yazılış biçiminin, yani sürücüden habersiz, onun imzası alınmadan ceza kesilmesinin yasaya aykırı olduğunu öne sürüp iptalini istedi. Mahkeme da talebi haklı bularak trafik cezasının iptaline karar verdi. Avukat Erhan Özkan, kararla ilgili olarak ?Burada önemli olan hukukun nasıl uygulandığı. Trafik polisi böyle bir ceza uygulayamaz. Gıyabında ceza olmaz. Bu hukuka aykırı. Ben vatandaşın bu cezayı ödememesini isterdim. Devletin yaptığı tam olarak hukukun arkasına dolanmak anlamına geliyor. Geçenden beş akçe, geçmeyenden on akçe aldı. Mantık bu. Hukuk, yanlışlığı düzeltti' dedi.

Ödeyenler ne yapmalı

Avukat İhsan Paksoy, karar ve ödeme yapan vatandaşların nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda şu görüşü dile getirdi: ?Bu karar ilgili yasa uyarınca kesin ve emsal teşkil ediyor. Kanunsuz suç ve ceza olmaz. Vatandaşa trafik kuralını ihlal ettiğinin bildirilip tutanak için imzasının alınması gerekiyor. Vatandaş, bu haksız ödeme karşısında Hukuk Mahkemesi ya da İdare Mahkemesi'nde tek tek dava açıp paranın geri alınması yoluna gider.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber