Savcı, polis tutanağına inanmadı: İşkenceye 48 yıl

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Nisan 2010 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç gence dayakla suçlanan üç polisin 'Onlar bizi dövdü' tutanağı işe yaramadı. 'İşkenceye varan şiddet'le suçlanan polislere toplam 48 yıl hapis istemiyle dava açıldı

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL - Beyoğlu'nda, Sosyalist Parti üyesi üç genci burunları ve kolları kırılacak şekilde dövüp daha sonra ?Onlar bize saldırdı' diye tutanak hazırlayan üç polis, savcıyı inandıramadı. Savcı, üç polis hakkında ?işkence' ve ?ağırlaştırılmış işkence' suçlarından 48 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Polislerin, ?Bize yumruk attı? dediği gencin bileği, ?Kafa attı? dedikleri gencinse burnu kırılmış, tümünün vücudunda şişlikler ve morluklar saptanmıştı.

Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Ali Şafak tarafından hazırlanan iddianameye göre; polis memurları Cihan Saraç, Osman Tozan, Recep Koç ve Habip Karadelioğlu 5 Mart 2009 günü Ömer Avni Mahallesi'nde beklemekte olan Sosyalist Parti üyeleri Ufuk Özgün Erhan, İbrahim Doruk Balkan ve Ufuk Göllü'ye kimlik sordu. Polis tutanağına bakılırsa Göllü, ?Kimlik göstermiyorum, üzerimi de aratmıyorum? derken, iki arkadaşı ?Kahrolsun faşizm, yaşasın özgürlük mücadelemiz' diye slogan attı.

?Kelepçeleyip gaz sıktılar'

İddiaya göre Erhan, polis memuru Koç'a yumruk; Göllü de polis memuru Saraç'a kafa attı. Balkan ise polislere tekme ve tokatla saldırdı.

Polislerin ?Bize saldırdılar' dediği Göllü'nün sağ göz çevresi morardı, burnu kırıldı, kolu, göğsü ve kafasında şişlikler oluştu. Erhan'ın sol bileği kırıldı ve kafasında şişlikler oluştu. Balkan ise hafif şekilde yaralandı. Aynı tutanakta, üç eylemci tarafından dövüldüklerini öne süren polislerinse ?basit tıbbi müdahaleyle iyileşecek şekilde' darp gördükleri belirlendi.

Savcı Ali Şafak, iddianamesinde yer verdiği bu tutanağı dikkate almayarak, polislerin ?Zor kullanma sınırını aşıp işkenceye varacak şekilde kasten yaralama eylemini gerçekleştirdikleri, müştekilerin kelepçelendikten sonra biber gazı sıkılarak kasten yaralama eylemine devam ettikleri, bu eylemin araç içerisinde sürdüğünü' saptadı.

Hazırlanan iddianamede; savcı polislere, Doruk'a yönelik şiddet nedeniyle ?işkence' suçundan üç yıldan 12 yıla, Güllü ve Erhan'a uygulanan şiddet nedeniyle de ?ağırlaştırılmış' işkence suçunu ikişer kez işledikleri iddiasıyla dokuz yıldan 36 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek bu davanın ilk duruşması, 24 Haziran'da. Üç genç ise polise mukavemet suçlamasından Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi'nde halen yargılanıyor.

?Kelepçeleyip gaz sıktılar'

Polislerin ?Bize saldırdılar? dediği Göllü'nün sağ göz çevresi morardı, burnu kırıldı, kolu, göğsü ve kafasında şişlikler oluştu. Erhan'ın sol bileği kırıldı ve kafasında şişlikler oluştu. Balkan ise hafif şekilde yaralandı. Aynı tutanakta, üç eylemci tarafından dövüldüklerini öne süren polislerinse ?basit tıbbi müdahaleyle iyileşecek şekilde' darp gördükleri belirlendi.

Savcı Ali Şafak, iddianamesinde yer verdiği bu tutanağı dikkate almayarak, polislerin ?Zor kullanma sınırını aşıp işkenceye varacak şekilde kasten yaralama eylemini gerçekleştirdikleri, müştekilerin kelepçelendikten sonra biber gazı sıkılarak kasten yaralama eylemine devam ettikleri, bu eylemin araç içerisinde sürdüğünü? saptadı.

Hazırlanan iddianamede; Doruk'a yönelik şiddet nedeniyle ?işkence' suçundan 3 yıldan 12 yıla, Güllü ve Erhan'a uygulanan şiddet nedeniyle de ?ağırlaştırılmış' işkence suçunu ikişer kez işledikleri iddiasıyla 9 yıldan 36 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek bu davanın ilk duruşması, 24 Haziran'da görülecek. Üç polis tutuksuz yargılanıyor. Üç genç, polise mukavemet suçlaması ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi'nde halen yargılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber