SHÇEK yanlış atamalar kurbanı

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Otorite kurulamayan yurtlan boşaltan kurumun, Ankara Gazi Kız Yetiştirme Yurdu'nu kapattığı ortaya çıktı. Gazi Kız Yetiştirme Yurdu'nun SHÇEK tarafından gizlice boşaltıldığı, yurdun çocuk yuvasına dönüştürüldüğü, 13-18 yaş grubundaki kızların Seyranbağlan Kız Yetiştirme Yurdu'na sevk edilerek soruşturma kapsamına alındığı ortaya çıktı.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı yetiştirme yurtlan ve çocuk yuvalan; AKP iktidan döneminde "çocuk çeteleri ve taciz iddiaları" ile çalkalanıyor. Taşra ve merkez teşkilata sosyal hizmet uzmanı olmayan kadroları taşıyan AKP hükümeti, denetim sağlayamadığı yurtlan kapatarak, sosyal rehabilitasyonu hiçe sayan bir yönetim sergiliyor. Son olarak Bornova Erkek Yetiştirme Yurdu'nun yanı sura geçen günlerde Ankara Gazi Kız Yetiştirme Yurdu'nun da kapatıldığı ortaya çıktı.

SHÇEK yurtlarındaki taciz, tecavüz ve çocuk çeteleri iddialarına her gün yeni boyutlar ekleniyor. Barbaros Çocuk Köyü'ndeki taciz iddialarının ardından, "çocuk çetesinin kurulduğu" suçlamasına konu olan Bornova Erkek Yetiştirme Yurdu'nun önceki gün sabaha karşı çevik kuvvet baskını ile kapatılması, 13 çocuğun da gözaltına alınması AKP iktidarında uygulanan yöntemleri tartışmaya açtı.
Gazi Kız Yetiştirme Yurdu'nun eylül ayında kapatılarak, Seyranbağlan Kreş ve Gündüz Bakımevi binasına taşındığı öğrenildi. Seyranbağla-n'mn daha sonra tamamen kız yetiştirme yurduna dönüştürüldüğü, ancak buradaki kız çocuklarının geniş kapsamlı bir soruşturmadan geçirildiği ortaya çıktı.

Bazı taciz iddialarına konu olan yurda laborant kökenli Servet Karakaş'ın vekaleten getirilmesi sorunları daha da ağırlaştırdı. Karakaş'ın, yurtta kalan çocuklann ailelerine tek tek telefon açarak, "Çocuklarınızı alın, aksi halde başka bölgelere sevk edeceğiz" dediği öğrenildi. Ancak ailelerinin yanına giden çocuklann 15-20 gün sonra yeniden yurda döndüğü kaydedildi. TBMM'de bütçe görüşmeleri sonrasında konunun gündeme gelmesinin ardından Seyranbağlan Kız Yetiştirme Yurdu'na vekâlet eden laborant kökenli Yenimahalle Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Servet Karakaş, bu görevinden alındı. Ancak Karakaş, Yenimahalle'deki görevini sürdürüyor.

Son iki yılda 3 genel müdür
SHÇEK'te yaşanan sorunlar, kuruma yönelik atama hatalarını da gözler önüne seriyor. Taşra
teşkilatı ve il müdürlerinin tamamına yakınının değiştirildiği kurumda, merkez yönetimde de istikrar sağlanamadı. Cumhurbaşkanı AhmetNec-det Sezer'in SHÇEK'in başına getirilecek isimleri veto etmesine karşın, AKP iktidan vekâleten görevlendirme yoluyla buna direndi. Devlet Bakanı Güldal Akşit, istikrar sağlayamadığı SHÇEK'te son iki yılda 3 genel müdürü değiştirdi. Kuruma vekâleten getirilen son isim ise Refah Partisi'nin eski Gölcük Belediye Başkam İsmail Barış oldu.

İlahiyatçı başkan
Kurumdaki genel müdür yardımcılarından hiçbirinin sosyal hizmet uzmanı olmadığı da vurgulandı. Tüm çocuk yuvalannın ve kreşlerin bağlı olduğu Aile ve Çocuk Hizmetleri Daire Başkan-lığı'na istanbul Büyükşehir Belediyesinden ilahiyat Fakültesi mezunu olan Erdal Çatar'm atanması da, kurumdaki kadrolaşmayı ortaya koyuyor.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber