BDP'li Sakık'tan, ilginç çıkış

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Nisan 2010 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Çavuşları ölüme yolluyor ordu evine almıyorsunuz'

BDP'li Sakık, ilginç çıkış yaptı: En çok mayına basıp da ölen uzman çavuşlardır ama uzman çavuşlar ordu evine giremez, çocuklarının cenazesini alan anneler Manisa'daki tugaya başörtülü diye giremez. Böyle hukuk olur mu?

BDP'li Sakık, önceki gün 16 madde oylamasından önce konuştu.

BDP Milletvekili Sırrı Sakık, önceki gün Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesi görüşülürken yaptığı konuşmada TSK'ya yüklendi ve ilginç çıkış yaptı. Genel Kurul'da söz alan Sakık askeri yargının adaletsiz ve ?Emir-komuta zinciri? içerisinde kararlar verdiğini savundu. Elazığ Karakoçan'da bir teğmenin bombanın pimini çekerek bir askerin eline verdiğini ve 4 asker yaşamını yitirdiğini anlatan Sakık, ?Askeri yargıda dava sürüyor, sekiz yıl, sonra 4 kişi olduğu için on bir yıl ceza alıyor. Elimizi vicdanımıza koyalım, bir trafik kazasında bile 4 can sekiz yılla geçiştirilemez? dedi.

Hak, hukuk yok...

Şemdinli olayında devletin suçüstü yakalandığını savunan Sakık, sivil yargının 39 yıl ceza verdiği askerlerin Yargıtay'daki ?gizli el?in devreye girmesiyle askeri yargıya intikal ettiğini ve dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın deyişiyle ?İyi çocukların? tahliye olduğunu söyledi. Sakık, ?Burada hak, hukuk ve adalet yok, burada süngünün ve namlunun ucu var, postal sesi var? dedi ve 29 Mayıs'ta Çukurca'da bir mayın patlaması sonucu 7 askerin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Yoksul çocuklar gidiyor

Sakık, herkesin hak ve hukuktan söz ettiğini anlatarak, şöyle devam etti: ?Ama yoksul Anadolu çocukları ölüme giderken kimsenin dönüp bir şey dediği yok. Onun için bu askerî mahkemeler sabıkalıdır. Bu mahkemeler halka karşı suç işlemiştirler. 12 Eylül öncesi ve sonrası Türkiye'de devrimci demokrat herkese, hatta milliyetçi kesimlere bile o kadar acımasız acı dolu yıllar yaşattılar ki, şimdi dönüp bunlarda makyajlar yaparak bu iş olmaz.?

En çok mayına basıp ölenlerin uzman çavuşlar olduğunu belirten Sakık, şöyle konuştu: ?Ancak uzman çavuşlar ordu evine giremez, çocuklarını götürüp kışlaya teslim edip dağa gidip sonra cenazesini alan anneler Manisa'daki tugaya başı örtülü giremez. Böyle bir hukuk olur mu? Böyle bir demokrasi olur mu? Sayın Bakanıma birkaç kezdir soru sormak istiyorum. Bu uzman çavuşlar, en çok ölüme giden, en çok ölen insanların çocukları niye ordu evine alınmıyor? Nedir bu ayrımcılık? Sürekli bölücülükten, ayrımcılıktan bahsediyorsunuz? En çok ölüme gönderdiğiniz insanların aileleri kışlaya giremez ve çocukları orduevine giremez. Sonra insanlar arasında bir ayrımın olmadığını söylersiniz.?

Çavuşlar da şaşırdı

Çavuş Derneği, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın bu çıkışına şaşırdı ve şu açıklamayı yaptı: ?Bu bizi memnun etti ama diğer vekillerin de böyle konuşmasını isterdik. Bu onların ayıbı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber