Başkentte 1 Mayıs olaysız sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2010 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkentte Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs mitingi olaysız sona erdi.

Mitingde bir konuşma yapan Tertip Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştığını ifade ederek kuralsız çalışmanın da giderek yaygınlaştığını vurguladı. Sendikalarda örgütlenen işçilerin işten çıkarıldığını, ''iş cinayetleri''nin devam ettiğini kaydeden Özgen, tüm çalışanların sendikalı olması için seslerini yükselttiklerini ifade etti. Kısır çekişmelerin bir kenara bırakılması gerektiğini vurgulayan Özgen, ''Zaman birleşe birleşe güçlenme ve kazanma zamanıdır'' dedi.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko ise Taksim'i işçi sınıfına açtıranın işçi sınıfının kararlılığı olduğunu vurgulayarak bu gelişmelerin Türkiye emek hareketinin anlamlı bir başarısı olduğunu söyledi. Beko, şöyle devam etti:

''Ama emek hareketinin önünde 1 Mayıs ile ilgili ikinci bir görev daha durmaktadır. Bugün olabilecek en geniş birliktelik içinde çok güçlü ve etkili bir gösteriyle taçlandırmak ve 1977 katliamının hesabını sormaktır. Bir bayram sevinci yaşarken yaşamlarını yitiren 36 yurttaşımıza bir borcumuz var, umuda kurşun atanların kim oldukları aydınlatılmalıdır."

Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, 1977 yılında Taksim'de 36 kişinin katledilmesinin ardından günümüzde artık ayrımcılığın sona erdiğini belirtti. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin insanları tehdit ettiğine dikkat çeken Kır, ''İşsizlik had safhada, her 3 üniversite öğrencisinden biri işsiz. Bunları ortadan kaldırmak için hep birlikte mücadele etmeliyiz'' diye konuştu. Kır, zulmü kim yaparsa yapsın karşı duracaklarını belirterek "Zalime karşı mazlumun yanında olacağız" dedi.

Türkiye Kamu-Sen adına konuşan Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş ise hükümetin kamu çalışanlarını iş güvencesiz 4-B, 4-C statüsünde ve sözleşmeli çalıştırmayı dayattığını, diğer yandan işsizlik tehdidi ile Türk halkını sindirdiğini savunarak Türkiye'nin gerçek gündeminin işsizlik olduğunu, kayıtlı-kayıtsız işçi sayısının 7 milyona yaklaştığını söyledi. Akkaş, 2009 yılında işini kaybedenlerin sayısının 1,5 milyonu bulduğuna dikkat çekerek, ''600 bin üniversite mezunu işsizdir. 300 bin öğretmen açığı

varken, 327 bin eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayı görev beklemektedir. Hal böyleyken gerçek gündemden halkımız uzaklaştırılmaktadır. Küresel ekonomik krizin tüm faturası dar ve sabit gelirlilere kesilirken, ülke nüfusunun yüzde 1'ini bile oluşturamayan rant kesimi, biz küçülürken büyümeye devam etmektedir'' şeklinde konuştu.

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fikret Aslan ise, grev hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını isteyerek, hakların kazanılması için işçi ve emekçilerin birlikte mücadele vermesi gerektiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından mitinge katılanlar söylenen şarkılar eşliğinde bir süre halay çekti. Miting olaysız sona erdi.


Başkentte 1 Mayıs kutlamalarına katılan grupların miting alanına girişleri tamamlandı.

Ankara Garı önünde yürüyüşe geçen gruplar miting alanına polisin arama noktalarında aramalarının ardından alındı. Mitinge katılanlar arasında eşcinsel ve lezbiyen derneği üyeleri, Sakarya Caddesi bar çalışanları, Ankaragücü taraftarı, kendilerine anarşist diyen grupların olması dikkat çekti. Ankaragücü taraftarları bir süre mitingi alınmadı. Yapılan görüşmelerin ardından Ankaragücü taraftarları miting alanına alındı. Miting devam ediyor.


Ankara'daki 1 Mayıs kutlamasına katılacaklar, Gar binası önünde toplanmaya başladı.

Sıhhiye Meydanı'ndaki mitinge katılacak 6 işçi ve memur konfederasyonu üyeleri, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilci ve üyeleri, toplanma yeri olan Gar önünde bir araya geldi.

Burada oluşturulan kortejin önünde "İş güvencesi, insanca ve özgürce yaşam, eşitlik, adalet, barış ve demokrasi" taleplerinin yazılı olduğu pankart yer alıyor.

Katılımcılar üzerinde "Taşeron işçiliğe hayır", "Sendika demek güvence demek", "Herkese sağlık-güvenli gelecek", "Kıdem tazminatına uzanan eli kırarız" yazılarının olduğu dövizler taşıyor.

Katılımcılar ayrıca "Yaşasın 1 Mayıs", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Genel grev, genel direniş" sloganları atıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber