Meclis Genel Kurulu, ikinci turda 60 saat çalıştı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2010 12:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliği paketinin görüşmelerinin ikinci turunda yaklaşık 60 saat çalıştı. Paketin 2. tur görüşmelerine pazar günü saat 12.00'de başlandı ve 60 saatlik çalışmanın sonunda tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu Anayasa değişikliğinin 1. tur görüşmelerini ise yaklaşık 134 saatte bitirebilmişti.

Anayasa görüşmelerinde en önemli olay 4 Mayıs tarihinde parti kapatmayı düzenleyen 8. maddenin 327 oy alarak paketten düşmesi oldu. Maddenin paketten düşmesi sonrasında AK Partili milletvekilleri kısa süreli bir tedirginlik yaşadı. Daha sonra Başbakan Erdoğan'ın paket görüşmelerine devam edileceğini açıklamasıyla birlikte tedirginliğin yerini bekleyiş aldı.

Anayasa değişikliği oylamalarından dolayı Başbakan Erdoğan ve bakanlar bazı programlarını Meclis'e taşıdı. Başbakan Erdoğan, Vakıflar Haftası dolasıyla düzenlenen programa Meclis'te katıldı. Erdoğan, bazı kabullerini de yine aynı yoğunluk sebebiyle Meclis'teki makamında gerçekleştirdi.

AK PARTİ DÖRT KEZ GRUP TOPLANTISI YAPTI

AK Parti grubu, Anayasa değişikliği 2. tur görüşmelerinin başladığı pazar günü ilk grup toplantısını gerçekleştirdi. Pazartesi günü parti kapatmayı düzenleyen maddenin düşmesi üzerine AK Parti, salı günü ikinci bir grup toplantısı gerçekleştirdi.

Oylamın son günü ise AK Parti grubu sabah saatlerinde basına kapalı olarak toplandı. Paketin Meclis'te kabul edilmesi sonrasında da AK Parti grubu yeniden bir araya geldi. Erdoğan, kapalı grup toplantısında milletvekillerine teşekkür etti.

KOCA'NIN LİSTESİ TEPKİ ÇEKTİ

AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca'nın Anayasa değişikliğinin 8. maddesine hayır verdiğini düşündüğü milletvekillerini isimlerini yazdığı kağıdın basına yansıması tepkilere sebep oldu. AK Parti Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen ile Faruk Koca arasında bu yüzden tartışma yaşandı. İkinci tur görüşmelerinin yapıldığı dönemde CHP ve BDP de bir kez grup toplantısı yaptı.

MAL VARLIĞI TARTIŞMASI ORTAMI GERDİ

Başbakan Erdoğan'ın dünyadaki liderler arasında mal varlığı bakımından 10. sırada yer aldığını CHP Sinop Milletvekili Engin Atalay'ın gündeme getirmesi genel kurulda tansiyonları yükseltti. AK Parti Erzurum Milletvetkili Muhiyettin Aksak ile CHP Kayseri Milletvikili Şevki Kulkuloğlu arasında yumruklaşma yaşandı.

Görüşmelerin son gününde Başbakan Erdoğan'ın mal varlığı tartışmasının Meclis Genel Kurulu'nda yeniden gündeme gelmesine sinirlenen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol elini masaya vurmasından dolayı parmağını kırdı. İzol'ü Başbakan Erdoğan sakinleştirdi.

HİTLER BENZETMESİ TARTIŞILDI

Başbakan Erdoğan'ın İsmet İnönü'yü Hitler'e benzetmesi Meclis gündemini uzun süre işgal etti. Partisinin grup toplantısında Baykal, Erdoğan'e sert eleştiriler yöneltti. CHP'li milletvekilleri de konuyu Meclis gündemine taşıdı.

ACISINI YÜREĞİNE GÖMDÜ, OYLAMAYA KATILDI

Kız kardeşini kaybeden AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, 2. tur oylamalarına ilk gününde Meclis'e gelerek oylamaya katıldı.

Anayasa değişikliğine BDP'li yöneticilerin karşı çıkmasına rağmen İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen maddeye evet oyu verirken Demokrat Parti Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ise aynı maddenin 2. tur görüşmelerine katılarak hayır oyu kullandı.

Görüşmelerde rahatsızlanan AK Parti Ağrı Milletvikili Fatma Kotan baygınlık geçirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber