Ankara'da 'Hastanemize Sahip Çıkıyoruz' mitingi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2010 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikalarca düzenlenen "Hastanemize Sahip Çıkıyoruz" mitinginde "Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı" protesto edildi.

Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlenen mitinge, 20 ilden Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendika üyeleri katıldı.

Mitingde konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye'nin tarihi ve kritik bir süreçten geçtiğini belirterek, "Küreselleşme denilen yeni sömürü sistemi, sosyal devletin en büyük düşmanı haline gelmiştir. Son yıllarda ülkemizde yaşadığımız değişim de küresel güçlerin arzusu doğrultusunda şekillenmektedir" diye konuştu.

Sosyal devletin katledilmesi noktasında en önemli aracın özelleştirme olduğunu ifade eden Akyıldız, bu yolla ülke kaynaklarının uluslararası sermayeye devredildiğini, çalışan sayısının azaltıldığını, kamuda memurluk güvencesinin yok edildiğini, sözleşmeli çalışma biçiminin dayatıldığını ileri s ürdü.

Akyıldız, "Özelleştirmede sınır tanımayan anlayış, sağlık hizmetlerine getirdiği katkı payı uygulamasıyla yetinmemekte, şimdi de devlet hastanelerinin özel sektöre devredilmesinin önünü açacak düzenlemeleri hayata geçirmek istemektedir" dedi.

Anayasa değişikliği paketine de değinen Akyıldız, değiş iklik paketinde ekonomik hakların geliştirilmesi ile ilgili bir maddenin olmadığını, demokratik ve siyasi hakların geliştirilmesi konularına değinilmediğini öne sürdü.

Akyıldız, şöyle konuştu:

"Madem siyasi irade vatandaşın tercihlerine bu denli önem vermektedir, o zaman 'Özelleştirme yapıp milletin malını peşkeş çekelim mi? Sağl ığı paralı hale getirip, parası olmayan başının çaresine baksın diyelim mi? Kamu Hastane Birlikleri Yasası'nı çıkarıp, hastaneleri yerel ve özel güçlerin ellerine teslim edelim mi?' diye de referandum yapılmalıdır. Bir de bu soruları sorun bakalım, vatandaşın cevabı ne olacak. Yapılacak kanun değişiklikleri hepimiz için hayati önem taşımaktadır."

Konuşmasının ardından mitinge katılanlara "Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'na razı mısınız?" diye seslenen Akyıldız, aldığı "Hayır" cevabı üzerine, "Allah da sizden razı olsun" karşılığını verdi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise yaptığı konuşmada, hizmet üretilen kurumların iktidar eliyle başka güçlere devredilmesine her zaman karşı çıktıklarını belirterek, "Bugün burada devlet hastanelerimizin birlikler vasıtasıyla yerel güçlere teslim edilmesine, siyasetçilerin insafına bırakılmak istenmesine karşı çıkmak için toplandık" diye konuştu.

Sağlık sektöründe 7 yıl boyunca iktidar tarafından yapılan çalışmaları eleştiren Kahveci, Sağlık Bakanlığında 70 bin sözleşmeli personelin olduğunu, bu istihdam modelinin kamuda dram yaşanmasına neden olduğunu ileri sürdü.

Devletin sağlık hizmetini yürüttüğü mekanların, aile hekimleri de olsa şahısların işletmesine verilerek özelleştirmenin bir diğer aşamasının hayata geçirildiğini savunan Kahveci, hastanelerin birleştirilmesinde hastane ve hastane yöneticilerinin sayısını azaltmanın temel amaç olduğunu savundu.

Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile sağlık sisteminin yönetiminin kökten değiştirilmek istendiğini öne süren Kahveci, şöyle devam etti: "Bu tasarı ile hastaneler yerel güçlere devredilecektir. Hastanelerin devredileceği birlikler tek söz sahibi olacaktır. Birlik yönetiminde kamu çalışanı olarak sadece il sağlık müdürü veya yardımcıs ı bulunmaktadır. Diğer 6 üye de sektörden seçilebilecektir. Yani devletin hastanesinde söz sahibi özel sektör olabilecektir.

Hastanelerin taşınmazlarının satılmasından, her türlü alıma karar vermeye kadar geniş yetkilerle donatılan bu birliklerin her türlü suistimale açık olacağı ortadadır. Kar eden hastanelerin birlik yönetiminde kalacağı bu sistemle hastaneler açıkça ticarethaneye dönüştürülmeye sevk edilmektedir."

Kamu Hastane Birlikleri ile hastane yöneticilerinin sözleşmeli olacağını, yasanın yürürlüğe girmesiyle hastanelerde başhekim, başhekim yardımcısı, hastane müdürü ve hastane müdür yardımcılarının görevlerine son verileceğini öne sürdü.

Kahveci, Kamu Hastane Birlikleri ile hastanelerin işletmeye dönüştürüleceğini, hizmetlerin bütünlüğünün bozulacağını, bölgesel farklılıkların ortaya çıkacağını, hastanelerin rant kavgasının yaşandığı kurumlar olacağını iddia ederek, "Hastaneler bizimdir. Sattırmayacağız, sattırmayacağız" dedi.

Konuşmaların ardından mitinge katılanlar, üzerinde "Kamu Hastane Birlikleri Yasasına Hayır" yazılı kırmızı kartları kaldırarak, "Sözleşmeli kölelik istemiyoruz", "Sağlıkta ticaret, siyaset, rezalet", "Küresel hainler hesap verecek", "Millet uyuma, hastanene sahip çık" şeklinde slogan attılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber