Aycell+Aria=Avea= Mağdurlar ordusu

Haber Giriş : 22 Şubat 2005 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avea ile ilgili tüketici hakları ihlâllerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Hatice Saadet Kalyoncu; ?Avea, mağdur tüketiciler ordusu oluşturuyor? dedi.

Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Hatice Saadet Kalyoncu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Derneğimiz Başvuru Merkezi'ne son aylarda Avea ile ilgili olarak çok sayıda başvuru gelmektedir. Mağdur tüketicilerden gelen başvurular dört ana grupta toplanmaktadır:

Bunlardan ilki, Aria ve Aycell birleşmesinden önceki süreçten kaynaklanan başvurulardır. İki firmanın birleşme öncesindeki uygulamalarının faturası, bugünlerde tüketicilere icra takipleri olarak yansımaktadır.

Birleşmeden önceki dönemlerde tüketicilere faturaların geç ulaşması ve hatta ulaşmamış olması nedeniyle tüketiciler ödemeleri gereken faturalardan haberdar olmamışlardır. Hat alınmasına rağmen her iki firmanın yetersiz altyapısı nedeniyle tüketici tarafından hiç kullanılmayan ve ancak tahakkuk eden vergiler nedeniyle borçlu duruma düşen tüketiciler, aradan 2 yıl geçtikten sonra icra takiplerine uğramışlardır. Tüketiciler hiç kullanmadıkları hatlara fatura gelmemesini doğal karşılamış, ancak olağan vergilerin kendisine bir süre sonra katlanarak, icra olarak gelebileceğini öngörememiştir.

Bu konuda düzenli faturalandırma yapamayan her iki firma, tüketicileri bilgilendirmediği gibi, birleşme sonrasında da Avea, fatura yerine icra takipleri kararları göndermiş ve sayıları onbinleri bulan mağdurlar ordusu meydana gelmiştir.

Yine birleşme öncesinde, özellikle kamudaki kurumsal abonelerine vaad edilen ücretsiz konuşma kotaları, birleşme sonrası kaldırılmış, üstelik bu uygulamanın sona erdirildiğinden tüketici haberdar edilmemiş, tüketici bu durumdan ancak gelen faturalar ile haberdar olmuştur.

Başvuruların dağılımında üçüncü sırayı, Avea'nın müşteri hizmetleri almaktadır. Tüketici, kendisine ulaşmamış faturasının peşine düşmek veya sair konularla ilgili işlem yapmak için Müşteri Hizmetlerini aramakta, ancak çoğu kez ulaşamamakta, ulaşsa bile hatlar kesilmekte, kesilmese bile muhatabı olan sorumlu kişinin yetersiz bilgisi ve firmanın genel duyarsızlığı nedeniyle bilgiye ulaşamamakta ve işlemini yaptıramamaktadır.

Avea ile ilgili başvuruların yoğunlaştığı son grup, genel olarak firmanın ?bilgilendirme?mesinden kaynaklanmaktadır. Web sitesindeki cep telefon oyunlarının ücretli olduğunu dahi duyurmayan, ücretsiz verilen hatlar için tahakkuk eden vergileri hatırlatmayan, ücretlendirme tercihi konusunda tüketiciye seçim hakkı tanımayan Avea'nın, evrensel ve temel tüketici hakkı olan ?bilgilenme? hakkını ihlâl ettiği açıktır.

Avea'nın, özellikle icraya vermiş olduğu tüketiciler ile makul bir uzlaşı zemini oluşturmasını ve tüketici haklarına ilişkin kurumsal sürecini gözden geçirmesini ve tüketici odaklı hizmet anlayışını esas almasını istiyoruz.

Sonuç olarak; ?Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği? ile bu sektörde yeni bir disiplinin oluşacağını başta Avea olmak üzere bütün GSM firmalarına hatırlatıyor, GSM hizmeti satın alan milyonlarca tüketicinin haklarının korunması konusunda derneğimizin gerekli denetim ve hukuki yardım konusundaki çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini duyuruyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber