Artan hırsızlık vakalarına çare bekçiler...

Haber Giriş : 22 Şubat 2005 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bekçiler, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı 'Yardımcı Emniyet Hizmetleri' sınıfına tabi olacak ve ek gösterge, emniyet hizmetleri tazminatı, fiili hizmet zammı ile fazla mesai iyileştirmesinden yararlanacak.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana sokakların güvenliği için görev yapan bekçiler, 1994 yılından sonra devredışı kalmıştı. On yıldır yeni bekçi almayan, mevcut bekçileri emekliye sevk ederek tasfiyeye çalışan İçişleri Bakanlığı, bekçilerin özlük haklarının düzeltilmesine ilişkin yasal düzenlemeyi de bir süredir Meclis gündeminde bekletiyordu. 1991 yılındaki DYP-SHP koalisyon hükümetinin çabalarıyla hukuk mücadelesi başlatan çarşı ve mahalle bekçileri, aradan geçen sekiz hükümetin, sorunlarını çözmemesi üzerine geçen yıl 750 bin imzalı bir dilekçeyi Meclis'e sunmuştu.

Aksu destekliyor

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun talimatıyla hazırlanan Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Özlük Haklarına İlişkin Tasarı'nın, Meclis Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında gerekli değişiklik yapılacak. Değişikliğin ardından bekçiler, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı 'Yardımcı Emniyet Hizmetleri' sınıfına tabi olacak ve ek gösterge, emniyet hizmetleri tazminatı, fiili hizmet zammı ile fazla mesai iyileştirmesinden yararlanacak.

Görev yerleri

Tasarının yasalaşması halinde özellikle Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır gibi kapkaç ve hırsızlık olaylarının yoğun olduğu büyükşehirlerde sokaklar yeniden kahverengi ceketli bekçilere teslim edilecek. İçişleri Bakanlığı'nın bine yakın bekçiyi bu çerçevede göreve başlatması bekleniyor.

SAYILARI 20 BİNDEN 8 BİNE DÜŞMÜŞTÜ

Bekçiler, bugüne kadar 20'den fazla kanun teklifi taslağı hazırlayarak hükümetlere sundular. 1994 yılında sayıları 20 bin olan bekçilerin sayısı bu süreçte sekiz bine düştü. Bekçiler karakol baskınlarında bugüne kadar 106 şehit verdi. Devletin aldığı bir kararla 1994'ten sonra çarşı ve mahalle bekçisi alımına son verildi. Mevcut 8 bin bekçinin de 5 ila 10 yıl arasında emekliye ayrılması durumunda çarşı ve mahalle bekçiliği tarihe karışacaktı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber