Hangi vali neden atandı?

Haber Giriş : 14 Mayıs 2010 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Gül, 23 kente yeni vali atanmasını öngören valiler kararnamesini onayladı. Ankara Valisi Önal, merkeze alındığını Çankaya Köşkü'nde Rus lider Medvedev onuruna verilen yemekte İçişleri Bakanı Atalay'dan öğrendi. Önal emeklilik kararı aldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra yürürlüğe giren yeni valiler kararnamesi çerçevesinde merkeze alınan Ankara Valisi Kemal Önal'ın, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev onuruna Çankaya Köşkü'nde verilen protokol yemeği sırasında görevden alındığını öğrendiği ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın sözlü olarak merkeze çekildiğini ilettiği Önal, emeklilik kararı aldı.

23 kente yeni vali atanmasını öngören kararnamenin açıklanmasının ardından dün kulislere ilginç bilgiler yansıdı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, kararnameyi onaylayan Gül'ün Medvedev onuruna verdiği yemek sırasında, aynı yemeğe katılan Atalay ile Önal, Cumhurbaşkanlığı Genel Sek-reteri Mustafa İsen'in makam odasında bir araya geldi. Görüşme sırasında Atalay, 2004'ten beri Ankara Valiliği yapan Önal'a merkeze alındığın sözlü olarak bildirdi. Önal'ın, yeni Vali Alaaddin Yüksel'in göreve başlamasından önce emekli olacağı öğrenildi.

- Bir süredir yeni kurulan Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'na getirilmesi beklenen İstanbul Valisi Muammer Güler, sonunda bu makam için görevlendirildi. Güler'in, başta Başbakanlık ve Genelkurmay olmak üzere ?üzerinde konsensüs sağlanan isim? olduğu kaydedildi.

- Kapatılan DTP Eş Başkanı Ahmet Türk'e yumruk atılması, emniyet müdüründen sonra vailiyi de ?yedi?. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin'e gönderilirken, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy Samsun'a atandı.

- Diyarbakır'a atanan yeni Vali Mustafa Toprak da, kendisinden önceki valiler Efkan Ala ve Hüseyin Avni Mutlu gibi ?güvercin? olarak tanımlanıyor.

- Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne getirilen Ercan Topaca, hükümetin genel seçimleri kazanmasında önemli payı olan Köy-Des projelerini başarıyla bitirmesinin karşılığını Kocaeli Valiliği'ne atanarak aldı.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Ak Parti hükümeti döneminde Teftiş Kurulu Başkanlığı'na getirilen Süleyman Kahraman da, Erdoğan'ın talimatıyla Karaman Valisi yapıldı.

- Daha önce Diyarbakır'da Vali Yardımcısı olan ve halen Tarım Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı olan Vahdettin Özkan'ın da, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in desteğiyle Şırnak'a vali olduğu öne sürüldü.

MİLLİYET


Ezber bozan vali 'Aziz İstanbul'da

14.05.2010 Diyarbakır'da, bir devlet adamı olarak Kürtçe konusundaki tabuları yıkan Vali Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'a atanmasıyla ilgili "Aziz İstanbul'a hizmet onur" dedi

Diyarbakır'dan İstanbul'a atanan Vali Hüseyin Avni Mutlu, "Gönlümde Diyarbakır sevgisiyle ayrılıyorum. İstanbul aziz bir şehir, hizmet onurdur" diye konuştu. Siirt'ten 3 yıl önce Diyarbakır'a atanan Hüseyin Avni Mutlu, son kararnameyle 15 milyon nüfuslu İstanbul'un yeni valisi oldu. Mutlu, kararın ardından yaptığı ilk açıklamada, Diyarbakır ve Diyarbakırlılar'dan ayrılmakta zorlanacağını söyledi. Diyarbakır'ı bir sevgi şehrine dönüştürmek için çalıştığını kaydeden Mutlu, "Gönlümde büyük bir Diyarbakır sevgisiyle ayrılıyorum. Diyarbakır'ın tarihi kimliğiyle bir sevgi şehri olması için özel çaba sarf ettim. Hükümetimizin gönderdiği kaynakları Diyarbakır'ın emrine en iyi şekilde kullandık. Geriye dönüp baktığımda önemli bir mesafe kat ettiğimizi görüyorum. Gönlüm Diyarbakır'da kaldı. İstanbul aziz bir şehir. İstanbul ve İstanbullular'a hizmet benim için onur olacak. Onurlu görevi, layıkıyla yapabilmek en büyük dileğimdir" diye konuştu. Mutlu, Diyarbakır'da göreve başladıktan sonra ezber bozan bir vali portresi çizdi. Hemen bir hafta sonra, yerel gazetede cep telefonunun numarasını yayınlatarak halkın kendisine rahatlıkla ulaşabileceği mesajını verdi. Sık sık sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya geldi, kentte kendi açılımını yürüttü. Mutlu, düzenlenen etkinliklerde çalan Kürtçe şarkılara eşlik etti, eşiyle birlikte halay çekti. Tüm yılbaşı gecelerini eşi Gül Mutlu ile birlikte yetiştirme yurtlarında çocuklarla birlikte geçirdi. Sürekli vatandaşlarla içi içe olan Mutlu, devletin bölge halkının hep yanında olduğu mesajını verdi.

KÜRTÇE ÇAĞRI MERKEZİ

Mutlu, görev sürecinde Diyarbakır ve bölge insanına yönelik 'yeni' projelere de imza attı. Kürtçe bilen polis memurlarının alınmasına destek verdi. Valilik bünyesinde Kürtçe çağrı merkezi kurdu. Belediye Başkanı Osman Baydemir ile sıcak ilişkiler yürüttü, etkinliklere katıldı. Demokrasi ve özgürlüklerin desteklenmesi gerektiği vurgusunu yapan Mutlu'nun görev yaptığı dönemde, valilik izniyle yapılan eylemler olaysız geçti. Vali Mutlu yaşanan gösterilerde taş attığı tespit edilen çocukların ailelerini makamına çağırdı, görüntüleri izleterek 'çocukların bu tehlikelerden uzak tutulması' çağrısı yaptı. Bu yöntem sayesinde çocuk eylemci sayısı azaldı. 1956 yılında Rize'nin Fındıklı ilçesinde doğan Mutlu, evli ve 2 çocuk babası. Öte yandan Çorum Valiliği'nden Diyarbakır Valiliği'ne atanan Vali Mustafa Toprak da, ülkenin her zamankinden daha fazla birlik beraberliğin pekiştirilmesine, sevginin ve hoşgörünün, kalplerin kazanılmasına ihtiyacı olduğunu dile getirirken "Birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde Diyarbakır'daki insanlarımızın huzuru için güzel işler yapacağız" dedi.

SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber