26 atamanın içinde bir tane bile kadın yok

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Mayıs 2010 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, AB ve dünya ile rekabetçiliği artırmak için kurulan Kalkınma Ajanslarında kadın yönetici olmaması dikkat çekti.

26 ajanstan 25'ine yapılan genel sekreter atamalarında bir tane bile kadın olmaması şaşkınlık yarattı. Bu durum Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ı da mahcup etti.

Devlet Planlama Teşkilatından Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Ajansları yöneticilerini Ankara'ya çağırarak, bu konuda neler yaptıklarını ve gelecek dönem planlarını anlattı. 26 Kalkınma Ajansından 25'ine genel sekreter atamalarının tamamlandığını açıkladı. Sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ancak bir soru bakanı mahcup etti.

Öyle ki, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, her bölgenin ulusal kalkınmaya katkı yapmasını sağlamak için kurulan Kalkınma Ajanslarının bir tanesine bile ?kadın yönetici' atanmamıştı. İşte Yılmaz'a, ?Kadın eli olmadan kalkınma olur mu, neden hiç kadın yönetici yok? diye soruldu.

Yılmaz, ?Çok haklısızın bu konuda mahcubuz? dedi. Ancak özel bir kasıtları olmadığını belirterek, ?Genel sekreteri, yönetim kurullarından teklif edilen arkadaşlar arasından onaylamak durumundayız. Keşke yerel düzeyden bizlere daha fazla teklif gelse. Bana göre de bu bir eksiklik? diye konuştu. Yılmaz, hem genel sekreterlerin hem de ajansa alınan uzman personelin, sözleşmeli olduğunu, dolayısıyla başarısız olanın görevine devam edemeyeceğini vurguladı. İşte bu durumda yeni atamalarda kadınlara yer verilebileceğini söyledi.

Para vermek için proje bekliyorlar!

Bölgesel ve ulusal kalkınmada lokomotif görevi görmesi öngörülen 26 Kalkınma Ajansının tamamı bu yıl içinde proje desteklerine başlayacaklar. Böylece ajanslar, bölgesel kalkınma için ekonomik, sosyal ve kültürel içerikli projelere ?hibe' destekleri verecekler. Ancak hiçbir proje yüzde 100 hibeden yararlanamayacak. Projenin içeriğine göre katılımcılardan da finansman koymaları istenecek.

182 milyon hibe ettiler!

2008-2010 yılı döneminde kalkınma ve rekabet gücü sağlayan, iş ve yaşam kalitesini artıran, insan kaynaklarını ve kurumları geliştiren 264 projeye toplam 329 milyon liralık finansman hacmi yaratıldı. Bunun 182 milyon lirası ajans desteklerinden, 147 milyon lirası ise yararlanıcıların kendi katkılarından oluştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber