Borsalar tepetaklak, doların ateşi yüksek

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 16:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Almanya'nın bazı işlemleri yasaklaması sonrasında ABD'den gelen kötü veri piyasalarda panik havası yarattı. Dolar içeride 1,60'ın üzerine çıktı, borsadaki kayıplar yüzde 4'ü aştı.

- Resmi tatil nedeniyle kapalı olan iç piyasada Almanya'nın bazı hisse senedi ve tahviller üzerindeki özel işlemlerin yasaklanmasındaki tek taraflı girişiminin endişeli yatırımcılar arasında yeni bir belirsizlik ve riskten kaçınma dalgası oluşturmasını takiben kurda yükseliş yaşanıyor.

Öğleden sonra ABD'den gelen kötü verinin etkisiyle piyasalarda adeta panik havası hakim.

ABD işsizlik maaşı başvuruları 15 Mayıs'ta sona eren haftada 471,000 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Başvuruların 440,000 olması bekleniyordu.

Verinin ardından ABD borsa endeks vadeli işlemleri kayıplarını artırdı, ABD hazine bonolarında belirgin yükseliş görüldü. İMKB'deki kayıp bir ara yüzde 4'ü aşarken, şu sıralarda yüzde 4'e yakın seyrediyor.

Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 3'e yaklaşırken, ABD vadeli hisse senedi piyasalarında düşüşler yüzde 2 civarında.

DOLAR 13 AYIN ZİRVESİNDE

Yurtdışı piyasalardaki olumsuz hava içeride döviz piyasasına da yansıdı. Salı günü spot kapanışta 1,5340/1,5370 seviyesinde olan dolar/TL bugün 1,60'ın üzerine çıktı. DOlar 1,6050 ile 29 Nisan 2009'dan beri en yüksek düzeye çıktı.

Yine salı günü spot kapanışta yüzde 9.17 valörlüde yüzde 9.13 seviyesinde kapanan gösterge tahvilde bileşik faiz ise bugün tezgahüstü piyasada güne yüzde 9.21 bileşik seviyesinden başladı.

Piyasalar Euro Bölgesi'nin borç sıkıntılarının ekonomik büyümeyi aşağı çekmesinden korkarken, Almanya'nın Salı günkü kararı Avrupa'ya olan ciddi hassasiyetlerinden dolayı ABD'deki sanayi hisselerinde satışa neden oldu. Almanya yatırımcıların sahip olmadıkları, veya borçlanmadıkları bazı hisse, tahvil ve türevleri satmasını yasaklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber