Meteoroloji, uyarı ve tahmin başarısında dünya ile yarışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji Müdürlüğü uzman mühendislerinden Dr. Osman Şimşek, Türkiye'nin meteorolojik uyarı ve tahmin başarısında dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olduğunu söyledi.

'Meteoroloji Değerlendirme Toplantısı' DSİ Erdoğan Cimilli Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Meteoroloji Uzmanı Dr. Osman Şimşek, kurumsal hizmet olarak dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olduklarını ifade etti. Son yıllarda yapılan teknolojik yatırımlar sayesinde meteorolojik uyarı ve tahmin başarısında yüzde 90'a ulaştıklarını ifade eden Şimşek, hedeflerinin yüzde 95'e çıkmak olduğunu anlattı. Meteorolojik tahmin ve uyarıda dünyanın ilk 5 ülkesi arasına girmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde teknolojik yatırımlarımızı artırarak bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olacağız." dedi.

Şimşek, konuşmasında ayrıca zirai meteoroloji çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Dr. Şimşek, tarım ülkesi olan Türkiye'de zirai meteorolojinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Ziraatte hava tahmin ve uyarı sistemi çok önemli. Beşer günlük hava tahminlerimizle çiftçilerimize büyük ve önemli hizmetler sunmaktayız." diye konuştu.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürü Bünyamin Çamkerten ise Erzurum ile ilgili meteorolojik istatistikler hakkında bilgi verdi. Çamkerten, 1959 yılının Mayıs ayında Erzurum'da metrekareye 158.9 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Çamkerten, son 60 yılın en soğuk gününün ise 28 Aralık 2007 günü sıfırın altında 37,2 derece olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı.

Çamkerten, Erzurum, Erzincan, Bayburt'a da yıl içerisinde otomatik gözlem istasyonları kurulacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber