İlaç takip sistemi'nde sıkıntılar bitmiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uygulanmasına başlanan ve başarılı olması halinde ilaç sahteciliğini ve ilaç sektöründe kayıtdışılığı önemli ölçüde engellemesi beklenen İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) ciddi bir sıkıntı tespit edildi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin (AİFD) yaptığı açıklamaya göre, 16 Mayıs 2010 Pazar günü uygulamasına başlanan sistemle ilgili dernek tarafından eczanelerde yapılan incelemelerde, ilaç ambalajlarındaki karekodu okumak için eczanelerde kullanılan bazı karebarkod okuyucularının bunu yapamadığı görüldü. Karebarkod okuyucu, karekodu okuyamayınca, söz konusu ilaç İTS'ye kayıtlı olduğu halde, kayıtlı değilmiş gibi görünüyor.

AİFD, üretici firmaların İTS'ye kayıtlı olmayan ürünleri bulunmadığını, bu nedenle karekodu okunamayan ilaçların eczaneler tarafından iade edilmemesi gerektiğini; esas yapılması gerekenin karebarkod okuyucularındaki sorunun giderilmesi olduğunu kaydetti.

Yapılan testlerde, okunan karekod bilgilerinin bölgeye ve eczanelere göre farklılık gösterdiği görüldü. Bunun üzerine, eczanelerdeki arayüz programları ve onlara bağlı olarak kullanılan yeni karebarkod okuyucular kontrol edildi. Bu kontrollerde aynı ürünün bir eczanede okunabildiği, buna karşılık hemen yanındaki başka bir eczanede okunamadığı tespit edildi.

İncelemelerde eczanelerde kullanılan bazı programların her okuyucu ile karekodu okumada sorun çıkarttığı belirlendi. Örneğin bir karebarkod okuyucu markası eczanelerdeki bir yazılım ile uyumlu çalışıp karekodu okurken, başka eczanede aynı marka okuyucu farklı yazılımlar ile okuma yapamıyor.

AİFD tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu ifadeye yer verildi:

"Halen üye firmalarımızın tüm ürünleri İTS'ye kayıtlıdır. Kayıtlı değil gibi görünenler, karekodu okuyamayan karebarkod okuyucuları yüzünden böyle görünmektedir. Çünkü aynı ürün bir eczanede okunurken, diğerinde okunamayabilmektedir. Aslında ürünün sadece bir eczanede bile okunabilmesi, o ürünün İTS sistemine kayıtlı olduğunun bir işaretidir. Sorunun, ithalatçı firmaların, ithal ettikleri karebarkod okuyucuları, karekod okuma algoritması geliştirilmeden eczanelere satmalarından kaynaklanmış olabileceğini

düşünmekteyiz. Oysa Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün (İEGM) 04.03.2010 tarihli duyurusunda öncelikle karekod okuma algoritması geliştirilmesi ihtiyacı vurgulanmıştır. Karebarkod okuyucu sorunu nedeniyle okunamayan veya 'ITS'ye kayıtlı değildir' uyarısı nedeniyle satılmayan ürünler eczaneler tarafından iade edilmemelidir. Yapılması gereken karebarkod okuyucu sorununu çözmektir. AİFD olarak, bu konuda tüm eczanelerin ivedilikle bilgilendirilmesini istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber