Maliye'nin havuzuna 35 bürokrat girecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Mayıs 2010 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nda idarenin bünyesinde bulunan daire başkanları, vergi dairesi başkanları ve Gelir İdaresi başkan yardımcılarını havuza alacak formülden 35 kişi etkilenecek.

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Maliye Bakanlığı'nda merkezi denetim elemanları olan kurulların tek çatı altında toplama formülünün rafa kaldırılmasıyla idarenin bünyesinde bulunan daire başkanları, vergi dairesi başkanları ve Gelir İdaresi başkan yardımcılarını havuza alacak formülden 35 kişi etkilenecek. Maliyedeki tartışmanın aslında, Gelir İdaresi başkan yardımcılıklarında ve üç büyük ilin vergi dairesi başkanlarında yaşanması bekleniyor. Halen idarede bir başkan yardımcılığı görevi boş bulunuyor.

GÜNDEME DAMGA VURDU

Başbakanlıkta bulunan ve önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen tasarıda 'denetim elemanlarını koordine edecek komisyon oluşturulması' tartışmasına bir de üçlü kararname ile atanacak üst düzey bürokratların havuza alınması Ankara gündemine damgasını vurdu. Tasarı ile havuza alınacak üst düzey bürokratların yeniden atamasının yapılması düzenlenirken, idarede görev yapan daire başkanlarının bazıları vergi dairesi başkanlığı veya başkan yardımcılığı gibi bir göreve atanabilmesinin önü açılıyor.

ATAMALARDA KAYGI

Atamalarda, bürokratlar daha önceki görevlerinin yanı sıra, yeni birimlere de kaydırılabilecek. 29 ildeki vergi dairesi başkanlarından biri farklı şehre atanabileceği gibi merkeze de çekilebilecek. Maliye'de en büyük kaygının Gelir İdaresi başkan yardımcılıklarında ve üç büyük ilin vergi dairesi başkanlarına yapılacak atamalarda bulunduğu belirtildi. Halen idarede bir başkan yardımcılığı görevi boş bulunuyor.

Düzenleme haksız bulunuyor

Havuz formülü ile 'şahsa ait atama imkanı' getirilmesi haksızca bulunuyor. Yüksek Mahkeme'nin Gelir İdaresi Başkan Yardımcıları ve Daire Başkanlarının, Bakan onayı ile atanmasını Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiğine, görevden almaya ilişkin hüküm değişikliği yapmadığına dikkat çekiliyor. Havuza alınan bürokratlardan ataması yapılanların haricindekilerin emekli olana kadar, ya da başkan değişikliğine kadar bekleyecekleri belirtiliyor.

Yeni atanacak kişi de başkan

Maliye koridorlarında bir diğer tartışmanın da GİB'te yeniden yapılanma ya da unvan değişikliği olmadığı halde, birçoğu en az 5 yıldır görevinde bulunan 35 kişinin havuza alınarak atanması formülünde olması bekleniyor. Yapılan kulislerde, havuz uygulamasının; kurumsal yapıda bir değişiklik yapıldığında, kadroların yeniden belirlenmesinde yapıldığına dikkat çekilirken, "Gelirler Genel Müdürlüğü'nden Gelir İdaresi Başkanlığı'na dönüştürüldüğünde yapılabilirdi. Özlük haklarının kaybolmaması için bu sistem olurdu. Ancak şimdi örneğin, GİB başkanı havuza gidecek, yeni atanacak kişi de yine GİB başkanı olacak" deniliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber