Türk mühendise 7, Japon'a 70 milyar maaş

Haber Giriş : 24 Şubat 2005 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Ergezen, Türkiye ve Japonya ortak girişimine ihale edilen Bozöyük-Mekece yolunun kontrolör hizmetinde çalışan ve 70 milyar lira maaş alan Japon mühendisleri görevden aldı. Aynı işi yapan Türk mühendislerin ise yedi milyar lira maaş aldıkları belirtildi.


Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, 70 milyar lira maaş aldıklarını tespit ettiği Bozöyük-Mekece yolunun kontrolör hizmetlerinde çalışan 4 Japon mühendisin işine son verdi. Aynı işi yapan Türk mühendislerin ise 7 milyar maaş aldığı belirtildi. Bakan Ergezen, eski Bakan Abdülkadir Akcan döneminde Japon Nippon Koei ve Temelsu ortak girişimine ihale edilen Bozöyük-Mekece yol inşaatındaki maaş skandalına el koydu.

Bakan Ergezen, Bozöyük-Mekece yolunun kontrolör hizmetlerinde çalışan 4 Japon mühendisin 70 milyar liraya varan maaşlar aldıklarını tespit etti. Aynı işi yapan Türk mühendisler ise 7 milyar maaş alıyor. 4 yabancı kontrolörün teşkilat başkanı 70 milyar, tünel baş mühendisi 62 milyar, proje baş mühendisi 40 milyar ve kalite kontrol mühendisi 50 milyar maaş alıyor. Bakan Ergezen, bunlardan en yüksek maaşı alan Teşkilat Başkanı ve Tünel Baş Mühendisi'nin görevine 2003 yılında son verdi. Ancak, Japonya ihalede 4 tane yabancı uzman çalıştırma mecburiyeti olduğu gerekçesiyle mühendislerin tekrar işe alınmasını istiyor.

Yeni Şafak gazetesine konuşan Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, müşavir firmaların ihalesi yapılırken, mühendislerin maaşının çok yüksek olduğunu gördüklerini belirterek, "Biz bu gidişe bir 'dur' dedik. Türkiye'de bizim mühendisimiz 800 milyona çalışırken, Karayolları Genel Müdürümüz 1,5 milyara çalışırken, 'Sizin önerdiğinizi mühendise veremeyiz' dedik. Bize tepki gösterenlere Türkiye'de bu maaşı ne Başbakan'ın ne de Cumhurbaşkanı'nın almadığı söyledik" diye konuştu. Ergezen, müşavir firmalarda çok yüksek maaşlarla çalışan personelin sayısını azalttıklarını söyledi. Aylık ortalama 70 milyar lira maaş alan Japon mühendislerin işlerine son verilmesi sayesinde devletin kasasına 2 yılda 2 trilyondan fazla para girdi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün müşavir firmalarda çalışan persolen sayısını azaltmasından dolayı ise 10 trilyon 653 milyar lira tasarruf sağlandığı kaydedildi.

16 milyar lira maaşa rest

Bozöyük Mekece yolunun devamındaki Mekece-Adapazarı yolunda da maaş krizi yaşandı. Avrupa Yatırım Bankası kredisi ile Eylül 2004'te ihale edilen 48 kilometrelik yolun ihalesini Temelsu firması kazandı. 120 trilyon proje bedeli olan Mekece Adapazarı yolu yüzde 50 tenzilatla 60 trilyona ihale edildi. Firmanın, teşkilat başkanı için istediği 16 milyar maaş, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmadı. Ancak, firmayla yapılan pazarlık sonucu maaşın 2 milyar olmasında karar kılındığı öğrenildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber