MEB 15 Temmuz'a kadar Norm Kadro sorununu çözmeli!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin Atama ve Yerdeğiştirme yönetmeliğine göre Özür grubu atamaları 15 Temmuz'da duyurulacaktır.

İsteğe bağlı yer değiştirmelerde 2010-2011 norm kadrolarına bakmadan hareket eden ve bu noktada adeta kumar oynayan MEB'i asıl tehlike Temmuz ayında beklemektedir.

Çünkü o dönemde yapılacak özür grubu atamalarda tüm açık kadroları ilan etmek zorundadır MEB.

İl içi ve İller arası İsteğe bağlı da boş kadroların 141binini duyuran MEB'in özür grubunda böyle bir lüksü yoktur. Çünkü çıkardığı yönetmeliğin maddesi;

"Atama yapılacak eğitim kurumlarının duyurulması
MADDE 45 ? (1) Özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarının tamamı il millî eğitim müdürlüklerince elektronik başvuru sayfasına yansıtılır."

şeklindedir.

Bu doğru ve yerinde bir uygulamadır fakat özür grubundan gelen öğretmenlerin mağduriyet yaşamamaları için yapılması gerekenler vardır aksi halde o il de bulunan öğretmenler de yeni gelen öğretmenler de mağduriyetler yaşayacaklardır.

Bu konunun iki yönü vardır.

1- Yeni norm kadroların belirlenmesi.

2010-2011 planlamaların bir an önce yapılması ve yeni norm kadroların belirlenmesi gerekir. Bunun için de özellikle Anadolu ya da Meslek Lisesine dönüştürme işlemlerinin netleştirilmesi gerekir. Mevcut normlara göre yapılacak atamalarla öğretmenlerin gelecekte sorun yaşamaları söz konusu olabilecektir.

2- Norm Kadro Fazlası Öğretmenler

Özellikle Ankara ili başta olmak üzere bir çok ilimizde Norm Kadro Fazlası öğretmenlerimiz mevcuttur. Bu öğretmenlerimizin istekleri de göz önüne alınarak norm açığı bulunan okullara yerleştirilmesi gerekir. Aksi halde özür grubunda tüm kadrolar duyurulacağından norm kadro fazlalığı artabileceği gibi Norm kadro fazlası öğretmenleri de zor durumda bırakacaktır.

Örneğin: Ankara ilinde A branşında 100 adet Norm Kadro fazlası öğretmen olsun. Ankara İlindeki okullarda açık bulunan A branşı Norm kadro sayısı ise 200 olsun.

Bu durumda Norm kadro fazlası öğretmenler boş kadrolara dağıtılmazsa 200 kadro açık ilan edilecektir. Ankara ?ya A branşında 200 öğretmen daha gelirse bu kez tüm kadrolar kilitleneceğinden Norm kadro fazlası öğretmenlere ders bulmak imkansız hale gelecektir.

Bu nedenledir ki Özür grubu atamalarda İL EMRİ Uygulaması geri getirilmelidir. İl Emri uygulamasının sağladığı en önemli kolaylıklardan birisi de bu noktadadır. İl emrine atanacak öğretmenlerin Ankara ilinde yeni açılacak kurumlara ya da doğum, askerlik, geçici görevlendirme, hastalık gibi durumlarla boş geçecek derslerin doldurulmasında değerlendirilebilir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber