Muhalefetten deklarasyon tepkisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2010 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Siyasi partilerin grup başkanvekilleri, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısını kınayan TBMM deklarasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundular.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, deklarasyon Genel Kurulda okunmadan önce gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığında, siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan komisyonun deklarasyonu hazırladığını ve parti gruplarının imzasına açtığını anlatan Anadol, metni MHP, CHP ve BDP'nin imzaladığını ifade etti. Anadol, ''AKP Grubu, deklarasyon metninde yer alan 'TBMM, Türk Hükümeti'nden İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir' ifadesini gerekçe göstererek metni imzalamadı'' görüşünü savundu.

''Bu hükümete verilmiş bir açık çektir'' diyen Anadol, ''Bunu sanki 'hükümet görevini yapmıyormuş gibi algılanır' diyerek sahte bir gerekçeyle imzalamadılar. TBMM Başkanı'nın 'imzalayın' demesine rağmen böyle bir masum paragrafa bile tahammül edemeyen iktidar partisi, bu menfur olayı Meclis'in kınamasını önledi. Bu çok büyük bir skandaldır. Türk dış politikası, siyasal işleyiş ve TBMM için skandaldır'' şeklinde konuştu.

Anadol açıklamalarını sürdürürken, gazetecilerin yanına gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''metinle ilgili sorun olmadığını, tüm parti temsilcilerinin imzaladığını'' söyledi.

Bunun üzerine yeniden söz alan Anadol, ''AKP'nin deklarasyon metinini imzalaması, muhalefetin etkinliğinin, kamuoyunun baskısını ve işin doğrusunu ortaya koymuştur'' dedi.

-''MİLLET İRADESİ BUDUR''-

Oktay Vural ise şunları kaydetti:

''Ben sizlere teşekkür ediyorum. İşte millet iradesi budur. Böyle bir haklı konuda, bu noktaya gelinmiş olmasını Meclis için kazanç olarak kabul ettiğimi ifade etmek istiyorum. Bunun Türk milletinin haklı davasında Meclisinin de onunla birlikte olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir yanlışlıktan hükümetin dönmüş olmasını ülke için kazanç olarak kabul ediyorum. Hükümetin bu konuda alacağı tedbirleri de takip edeceğimizi söylemek istiyorum.''

-''BİR İHTİLAF SÖZKONUSU DEĞİL''-

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ise Meclis Kulisinde gazetecilerin ''Muhalefet partileri AK Parti'nin deklarasyona imza koymayı reddettiğini açıkladı. Bu doğru mu?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

''İsrail'in yardım gemilerine yönelik terörist saldırısı sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tavrı bellidir ve nettir. AK Parti Grubunun tavrı da bellidir ve nettir. Yaptırımlar konusunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin alacağı her karar AK Parti Grubu tarafından hararetle desteklenmektedir.

TBMM'nin de Hükümetimizin atacağı adımlara, alacağı kararlara vereceği destek noktasında bir fikir ve irade birlikteliği vardır. Dolayısıyla siyasi parti gruplarıyla AK Parti grubu arasında bu noktada bir ihtilaf söz konusu değildir.

Sabah saatlerinde, dört grubu bulunan siyasi partinin temsilcileri bir araya gelmiştir, durumu değerlendirmiştir ve nihayet ortaya bir metin çıkmıştır. Bu metnin bütün partilerin grup başkanvekilleri tarafından imzalanmasıyla TBMM Genel Kurulunda okunabilmesi sağlanmıştır.

Bizim istemediğimiz bir paragraf söz konusu değil. Bizim adımıza yapılan açıklamalar var. Maddeyi cümle cümle okuduk değerlendirdik, ayrıca arkadaşlarımızın konuyu değerlendirmesi için bir zaman talebinde bulunduk ama bu arada maalesef bazı muhalefet sözcüleri bunu farklı aktardı.''

-''KARŞI OLMAMIZ SÖZKONUSU DEĞİL''-

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise deklarasyon metninin kendilerine geldiğinde incelediklerini, ''ancak içinde yer alan bir paragrafın iç politika malzemesi olarak konulmasının doğru olmadığını' söyledi.

Milli bir konu olması nedeniyle ''iç politikaya dönük manevra yapmanın doğru olmadığını'' ifade eden Bozdağ, ''Biz müzakeresini yaptık, önerilerimiz oldu. Siyasi parti grupları bu önerilere yaklaşmadılar'' dedi.

Türk Hükümeti'nin zamanında tepki gösterdiğini belirten Bozdağ,''Biz muhalefetin iç politika malzemesi yapmasına rağmen imzaladık ve deklarasyon metni TBMM'de okunmuştur. Bizim bu metne karşı olmamız kesinlikli söz konusu değildir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber