Adana Büyükşehir Belediyesi başkan vekilliği seçimi ertelendi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi başkan vekili seçimi için Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in yönetiminde ikinci kez toplandı.

Tuncel, bazı soru işaretlerinin aydınlatılması için İçişleri Bakanlığı'na yazı yazılacağını belirtirken, başkan vekilliği seçimini 14 Haziran'a erteledi. İçişleri Bakanlığı'nca hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle 28 Mart'ta Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın görevinden uzaklaştırılmasıyla 'başkan vekilliği' süreci başlamıştı. Yaşanan tartışmaların ardında 13 Nisan'da AK Parti adayı merkez Yüreğir İlçe Başkanı Mahmut Çelikcan'ın başkan vekili seçildi. Çelikcan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturması tartışmaların bitmesine yetmedi. Adana Barosu avukatlarından Yusuf Akıncı, 20 Nisan da Mahmut Çelikcan'ın başkan vekilliğinin kanunlara aykırı olduğu iddiasıyla idare mahkemesine başvurdu. Adana 2. İdare Mahkemesi 5 Nisan'da başkan vekilliğine ilişkin 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Bölge İdare Mahkemesi'nde karara itiraz eden Çelikcan'ın bu talebi reddedildi. Mahkemenin kararı üzerine Mahmut Çelikcan 27 Mayıs'ta görevinden ayrıldı. Valilik kararıyla Büyükşehir Belediye Meclisi, polisin sıkı güvenlik tedbirleri arasında ikinci kez seçim gündemiyle toplandı. 34 üyesi olan meclise başkanlık eden Mustafa Tuncel, yeni seçilecek 'başkanvekilliğine' dair farklı görüşlerin olduğuna işaret etti. Bazı meclis üyeleri ile hukukçuların 'yürütmeyi durdurma kararından sonra mahkemenin gerekçeli kararının beklenmesi gerektiğini' savunduğunu ifade eden Tuncel, "Biz burada doğru bir kararla başkan vekilliği seçimi yaptık. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vererek, ilçe belediye başkanlarının başkanvekili olamayacağına hükmetti. Bir teze göre seçim daha önce kaldığı yerden tekrar başlamalı yönünde... O zaman ben ve MHP'nin önceki adayı Fethi Coşkuntuncel'in yarışması lazım. Tüm bunların ötesinde gerçek teamül bir seçimin daha yapılması şeklindedir."dedi. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgulayan Tuncel, seçilecek ismin meclisin iradesi dışında bir işler yapma şansının bulunmadığını kaydetti. AK Parti, MHP ve CHP'li meclis üyelerinin görüşleri doğrultusunda bir yönetimin sergileneceğini dile getiren Tuncel, şunları söyledi: "İnşallah bu bir alışkanlık haline gelir. Daha sonraki seçim sonuçlarında da artık Adana'da padişah çıkmaz... Tabii ki başkan en yetkili insandır. Ama herkes görevini bilir. En üstün makam belediye meclisidir. Meclisin izni olmadan bir dükkânı bile belediye başkanı kiraya veremez. Bakıyoruz başkan her şeyi yapıyor. Bu geçmiş dönemlerde başkan meclisin yetkilerini kullanarak yapıyor. Birkaç gün bu koltukta kalırsam bu kararların hepsini iptal edeceğim. Meclisin onayından geçmeyen hiçbir yetki kullanılamayacaktır."

"Belediye Tiyatro Salonu'nda yeni bir tiyatro başlayacaktır" şeklindeki yorumlara tepki gösteren Tuncel, mecliste çok seviyeli bir tartışmaların yaşandığını belirtti. Gazetecilere dönen Tuncel, şöyle devam etti: "Ağzınız açıldığında demokrasi diyorsunuz. Ama her güce tapıyorsunuz. Bu güce yakın olanlar ihya oluyor, uzak olanlar sürünüyor. Aytaç Durak ile kavgamın nasıl başladığını merak edenlere, 'Başkanın 2,5 milyar dolar serveti var. Başkana 'bunu toplayalım, ikiye bölelim, eşit şartlarda yolumuza devam edelim' dedim. Durak, buna yanaşmayınca aramızda kavga çıktı. Seçim sürecini başlatıyorum. Ama -yanlış yapmama adına- İçişleri Bakanlığı'na soracağım birkaç şey olacak. Meclisin feshi konusunda bazı şüpheler var. Bakanlıktan alacağımız talimatla bundan sonra iş ve işlemleri yürütürsek, endişeler ortadan kalkar."

Gündem dışı söz alan Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, İsrail'in Gazze'deki insani yardım gemilerine yaptığı hain saldırıda hayatını kaybedenler arasında bulunan Adanalı Çetin Topçuoğlu'nun adının bir yere verilmesini teklif etti.

MHP Meclis Üyesi Zihni Aldırmaz da Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 8 mühendis, 6 işletme mezunu, 3 eğitimci, 2 avukat, 1 mimar ile sanayici ve tüccarın üye olarak görev yaptığını anlattı.

Aldırmaz, "Gücümüzü belediye harcadığımız takdirde üzerinde gelemeyeceğimiz hiçbir iş yoktur. Adana'nın menfaatine olan her türlü konuda gerekenin yapılacağından eminim." şeklinde konuştu.

Başkan vekilliği seçimi dört turda gerçekleşecek. İlk iki turda üçte ikilik, üçüncü turda salt çoğunluk, son turda ise en fazla oyu alan aday başkan vekili seçilebilecek. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti13, CHP 10, MHP 9 ve 2 bağımsız üyeye sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber