Müzelerimizden 1195 eser kayıp

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2010 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in soru önergesine verdiği yanıt 2006 yılından itibaren yapılan genel teftişler sonucunda müzelerde bin 195 eserin kayıp/çalıntı olduğunu, 2 bin 141 eserin ise Türkiye'ye iadesinin sağlandığını ortaya koydu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in müzelerdeki kayıp/çalıntı eserlere ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakanlığının Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı müze müdürlüklerinde 2006 yılından itibaren yapılan genel teftişler sonucunda müzelerin kuruldukları tarihten itibaren genel olarak, kayıp oldukları anlaşılan eserlerle birlikte bin 195 eserin kayıp/çalıntı olduğunu bildirdi. Yine teftişler sonucu 545 adet sikkenin, 1 adet broşun sahtesiyle değiştirilmek suretiyle kaçırıldıklarının tespit edildiğini kaydeden Bakan Günay, şu bilgileri verdi:

?2002-2010 yılları arasında ülkemizden çeşitli yollarla kayıt altına alınmadan kaçak kazılar yoluyla kaçırılan ve kayıtlı olup yurt dışında olduğu tespit edilerek iadesi sağlanan, bin 234 adedi Almanya, 397 adedi İsviçre, 320 adedi Avusturya, 133 adedi Hırvatistan, 23 adedi Birleşik Arap Emirlikleri ve 18 adedi Fransa, 13 adedi ABD ve 3 adedi İngiltere'den olmak üzere toplam 2 bin 141 eserin iadesi sağlanmıştır.?

-77 PERSONEL HAKKINDA İŞLEM YAPILDI-

Ankara Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü'nde 2007 yılında iki heykel, 2009 yılında üç adet tabloyla ilgili hırsızlık olayı yaşandığını belirten Bakan Günay, sözkonusu üç adet tablonun daha sonra bulunarak müze deposuna alındığını, yaşanan hırsızlık olaylarıyla ilgili de hukuki sürecin devam ettiğini bildirdi. Çalınmış, kaybolmuş veya sahtesiyle değiştirilmiş eserlere ilişkin gelen ihbarların değerlendirildiğini vurgulayan Günay, yerli ve yabancı müzayede evlerinin, alış veriş sitelerinin kataloglarının internet aracılığıyla değerlendirildiğini, Interpol ile kurulan koordinasyon bilgi akışı sağlanarak devam ettirildiğini kaydetti. Günay, 12 Mart 2010 itibariyle genel teftiş sonucu yapılan işlemler konusunda ise şu bilgileri verdi:

?29'u bedel ödettirme cezası, 10'u görev değişikliği, 5'i adli ve idari soruşturma, 2 tutuklu, 2 yazılı uyarı, 1 yazılı dikkat çekme, 2 uyarma cezası, 6 kınama cezası, 2 memuriyetten çıkarma, 1 aylıktan kesme ve 17 kurum uyarma olmak üzere toplam 77 personel hakkında işlem yapılmıştır. Çalınan heykellerle ve tablolarla ilgili hukuki süreç devam etmektedir. Ankara Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğünde görev yapan bir personel görevinden uzaklaştırılmış olup adli süreç devam etmektedir. Müzelerimizde bulunan eserlerin sahteleriyle yer değiştirme ihtimaline karşı orijinal eserlerin fotoğrafları çekilerek detaylı envanter çalışmaları yapılmakta, depo giriş-çıkış defterleri tutularak ne amaçla giriş-çıkış yapıldığı belirtilmekte olup bu eselerin her yıl yapılan yıl sonu sayımları sonucunda gerekli kontrolleri yapılmaktadır. Müzelerimize gelen eserlerin, Müzeler İç Hizmetler Yönetmeliği'nin 19'ncu maddesi gereğince en geç bir ay içerisinde envanter çalışmaları yapılmaktadır. Bakanlığımız Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı müzelerdeki eserler müze envanter defterlerine usulüne ve Taşınır Mal Yönetmeliğine göre kayıtları yapılmaktadır. Ayrıcı müzelerimizdeki güvenlik hizmeti, güvenlik personelinin yanısıra güvenlik kamera sistemi ile sağlanmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber