Diyabet körlüğüne karşı ilaç devrimi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Haziran 2010 23:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyabet körlüğüne karşı geliştirilen ilaç görmeyi sağladı. Türkiye'de de bulunan ilaç hastaların yeniden iki satıra kadar okuyabildiğini kanıtladı

Diyabet nedeniyle oluşan körlüğün tedavisi için kullanılan ilaç her yüz hastadan 37'sinin körlüğünü durdurdu. İlacı kullanan hastaların görüşlerinde bir yıl sonunda iki satır ve 10 harflik bir iyileşme saptandı. Pfizer tarafından üretilen pegaptanip sodyum etken maddeli ilacın uzun dönem etkileri Bonn Üniversitesi Göz Hastanesi Başkanı Frank G. Holz tarafından Berlin'deki Dünya Oftalmoloji Kongresi'nde açıklandı. Bulgulara göre ilacın kronik diyabet hastalarında görülen diyabet makula ödeminden muzdarip hastalara umut olabileceği kanıtlandı. İlacı kullanan hastaların 1 yıl sonunda ortalamada görmelerinin 5 harf ilerlediği açıklandı. İlacın etkinliğinin kanıtlanması için bir grup hastaya da sahte ilaç verildi. Ve onlarda da psikolojik olarak 1,2 harf ilerleme görüldü ancak ilaçtan alınan sonuçlar kadar başarılı değildi. Pfizer'in ilacını iki sene kullananların ise hastalığının ilerlemesinin durarak 6,2 harflik bir ilerleme olduğu belirtildi.

GÖZ İÇİNE YAPILIYOR

İlacın 3'ncü aşama testlerinin dünya çapında 56 merkezde 260 hasta üzerinde 2 yıl boyunca yapıldığı ve hastaların 6 haftada bir ve yılda 9 defa olmak üzere ilacı aldığı belirtildi. İlaç gözlere şırınga ile verildi. Testler sırasında hastalara ayrıca lazer terapi de verildi.Test aşamasında hastaların ilaca karşı olumsuz bir reaksiyon vermedikleri de belirtildi. Türkiye'de de kullanılan bu ilacın uzun süreli verilerinin açıklanmasının ardından retina uzmanları ilaçla ilgili görüşlerini açıkladılar.

Prof. Dr. Murat Öncel:

Mucize değil ama işe yarıyor

Diyabet bazı hastalarda körlüğe neden olur ancak makula ödemi dediğimiz görme sorunu yaratan bir rahatsızlığa da yol açar. Hasta baktığı yeri tam göremez ama kenarları görür. Diyabetik makula ödeminde bu ilacı kullanıyoruz. Makula gözün en hassas noktasında arka kısmında ödem oluşması nedeniyle ortaya çıkar. Bunun tedavisinde Pfizer firması geliştirildiği ilacı uzun zamandır Türkiye'de de kullanıyoruz. Aldığımız sonuçlar mucize değil ama ödemi azalttığı yönünde. Her hastada işe yaramıyor ama bazı hastalarda görmeyi artırıyor. Bunun dışında Novartis ve Aventis firmalarının da benzer nitelikte ilaçları var onlardan da yararlanabiliyoruz.

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu (Florance Nightingale Hastanesi Göz Bölümü Başkanı):

Türkiye'de çok diyabet körlüğü var

Diyabete bağlı körlük Türkiye'de de çok sık rastlanan bir sorun. Türkiye'de 6 milyon dolayında diyabet hastası varsa yarısının sorunu oluyor. Bu hastalar için Pfizer'in ilacını biz de Türkiye'de dünya ile aynı anda uygulamaya başladık. 2006 yılından beri ilaç Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı olarak kullanılıyor. Ancak Bakanlık yalnızca sarı nokta hastalığına karşı kullanımına izin veriyordu. Biz bu ilacı diyabet nedenli ödemlerin tedavisinde de kullanmaya başladık. Bizim elde ettiğimiz sonuçlar da bugün açıklanan uzun dönem sonuçlarıyla benzerlik gösterdi. Bu ilacı kullandığımız hastaların yüzde 30'unda körlük ortadan kalkıyor, daha net bir görüş elde edilmesi sağlanıyor. Yüzde 90'ında ise hastalığın ilerlemesi durduruluyor. Bu ilaç göz içi kanama riskini oldukça azaltıyor. Dünyada yeni bir ilaç olduğu için uzun dönem sonuçları henüz açıklanmamıştı. Bu çalışma ilacın güvenilirliğini daha önemli verilerle kontrol etmiş oldu. Sonuçların açıklanmasının ardından diyabete bağlı körlüğün tedavisinde de kullanım izninin çıkmasını bekliyoruz. Bu sonuçların ardından SGK'nın diyabet hastalarına da ilaç ödemesi yapması mümkün olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber