Anayasa Mahkemesinde ilk sonuç: 9-2

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Haziran 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'nin başvurusunu kabul etti

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Anayasa değişikliğinin iptali başvurusunu kabul etti. Paket 5 Temmuz'da şekil yönünden incelenecek.

Kemal Göktaş

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Anayasa değişikliğini iptali talebiyle yaptıkları başvuruda ilk incelemeyi yaptı. Gül'ün atadığı 2 yeni üyenin karşı oyuna karşı, başvurunun görüşülmesine karar verildi. Mahkeme başvuruyu 'şekil' yönünden inceleyeceğini duyurdu. Başvuru, referandumdan önce görüşülecek.

ANAYASA Mahkemesi (AYM), CHP, DSP, DP'li ve bağımsızların aralarında olduğu 111 milletvekilinin 12 Eylül'de referanduma sunulacak Anayasa değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle yaptıkları başvuruda ilk incelemeyi yaptı. Yüksek Mahkeme, ilk incelemede bir eksiklik görmedi ve başvurunun dava olarak görüşülmesine karar verdi. Karar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geçen Nisan ayında seçilen 2 yeni üyenin karşı oyuyla alındı. Karşı oy kullanan üyelerden birinin Askeri Yargıtay kökenli olması dikkat çekti. 2'ye karşı 9 oyla alınan karara göre, dava referandumdan önce karara bağlanacak.

Biri Askeri Yargıtay kökenli

AYM, geçen hafta bazı üyelerin yeterince hazırlanamadıklarını söylemeleri üzerine ertelediği Anayasa paketiyle ilgili ilk incelemeyi dün yaptı. Toplantıda, Anayasa değişikliğinin referandumdan önce görüşülüp görüşülmeyeceği tartışıldı. Ayrıca raportör Ali Rıza Çoban'ın yazdığı raporda ileri sürdüğü, başvurunun Anayasa'nın 148. maddesindeki ?Anayasa değişiklik teklifleri sadece teklif ve oylama çoğunluğu ile ivedi görüşme yasağı açısından AYM'de incelenebilir? hükmü karşısında incelenmemesi görüşü de gündeme geldi. Yapılan oylamada 2 üye başvurunun reddedilmesi, 9 üye görüşülmesi yönünde oy kullandı.

Karşı oy kullanan üyelerin Cumhurbaşkanı Gül'ün YÖK kontenjanından seçtiği Engin Yıldırım ile yine Gül'ün Askeri Yargıtay'dan gösterilen üç aday arasından seçtiği Nuri Necipoğlu olduğu öğrenildi.

Durdurma şimdilik yok

Karara göre dava referandumdan önce karara bağlanacak. Toplantı tarihi olarak kulislerde 5 Temmuz Pazartesi tarihi gündeme geldi ancak dosyanın raportör Çoban'a raporunu hazırlaması için verildiği, net bir tarihin ise kararlaştırılmadığı belirtildi. Toplantıda, başvurudaki yürütmenin durdurulması talebinin daha sonra görüşülmesine karar verildi. Ancak bu konuda bir oylama yapılmadığı öğrenildi.

Başvuruda ne isteniyor?

Başvuruda paketin Anayasa'daki açık yasağa rağmen milletvekili teklifi olarak değil hükümet tasarısı olarak hazırlandığı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in ilk teklif metninde imzasının bulunduğu, AKP grubunun milletvekillerine kullandıkları oyu göstermeleri için baskı yaptığı gibi gerekçeler ileri sürülerek tamamının iptali isteniyor. Ancak paketin tamamının iptali söz konusu olmaz ise 7 maddedeki çeşitli hükümlerin Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddelere aykırı olduğu gerekçesiyle ombudsman (kamu denetçiliği), Anayasa Mahkemesi'nin ve HSYK'nin yapısını düzenleyen bir maddenin tümden, 6 maddede ise 13 ifade ile 25 fıkranın iptal edilmesi talep ediliyor.

Mahkeme önünde eylem

Bu arada, Adalet Platformu üyesi olduğunu söyleyen Adem Çevik isimli bir kişi, AYM önünde gelerek eylem yaptı. Çevik, ?Terör tüccarı cuntayı, insanlıkla savaşan İsrail'i, milli iradeye ambargo koyan Anayasa Mahkemesi'ni, Esfeli Safilinleri (Kuran'da geçen ve 'en aşağı yer' anlamına gelen bir deyim) lanetliyorum? yazılı döviz açtı ve AYM'yi protesto eden sloganlar attı. Çevik, maket uçak, tank ve silahlarla yaptığı açıklamada, AYM'nin baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia etti.

GÜL'ÜN ATADIĞI 2 ÜYE VAR

AYM heyetinde, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından atanan Başkan Haşim Kılıç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atanan üye Fulya Kantarcıoğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Başkan Vekili Osman Paksüt, üyeler Mehmet Erten, Ahmet Akyalçın, Zehra Perktaş, Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak ile Gül'ün atadığı üyeler Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu yer alıyor. Buna göre Anayasa değişikliği ile ilgili karar verecek olan heyette Sezer'in atadığı 7, Gül'ün atadığı 2 ve Özal ve Demirel'in atadığı 1'er üye görev yapıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber