Sivas'ta yolsuzluk iddiası

Haber Giriş : 11 Haziran 2010 19:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

CUMHURİYET Halk Partisi(CHP) Sivas İl Başkanı Bülent Renda Deniz, Tarım Bakanlığı'nca verilen hibe desteği konusunda ilçeler arasında oluşan uçuruma dikkat çekerek, yolsuzluk yapıldığını iddia etti.

Sivas İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Gökhan Güldiken'in gündeme getirdiği Tarım Bakanlığı'nın makine-ekipman alımlarının desteklenmesi kapsamında hibe desteği ile ilgili yaşanan yolsuzluğun ve yandaşlığın ortaya çıktığını ifade eden Deniz, "Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu konuda yapılan hibelerde en fazla ödemenin Şarkışla İlçesi'ne yapıldığını tespit ettik. Yüzölçüm olarak Sivas'ın en büyük ilçesi Kangal 59 Bin 484 TL alırken çok daha küçük olan Şarkışla 657 Bin 930 TL hibe almış. Buradaki hibe uçurumunu Milletvekilimiz Malik Ecder Özdemir TBMM'ye taşıdı. Bakanlıkla yaptığı görüşmelerin ardından Sivas Valimiz Ali Kolat aradaki farkın çok fazla olduğunu beyan etti. Bakanlık ödemeleri durdurdu ve Tarım İl Müdürlüğü'ne konu hakkında araştırma yapmaları talimatını verdi." dedi. Şarkışla'da traktörü olmayanlara hibe kapsamında destek sağlandığını, ilçenin bir orman köyüne alakası olmadığı halde pancar sökme makinesi için hibe verildiğini belirten Deniz, "Bu kapsamda AK Parti Şarkışla İlçe Başkanı Muharrem Gültekin'in oğlu olan ve devlet hastanesinde görev yapan Hamit Gültekin de bu hibelerden almıştır. Bu hibe kapsamında tarım makine ve ekipmanları satıcısı olan Şarkışla AK Parti Başkanı ile önceki dönem bazı eski İl Genel Meclisi üyesi olan kişilere ayrıcalık sağlandığı, bu kişilerin haksız ve hukuksuz biçimde kazanç elde etmelerine neden olduğu çok açıktır. Tarım Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü'nün bu konuda açık ve net bir denetim yapmadığı, bu istismara ve hukuksuz işleme göz yumdukları da ortadadır. Nasıl oluyor da nüfusu ve yüzölçümü küçük olan bir ilçe ile gelen hibelerde en yüksek payı alıyor. Bunu anlamış değiliz." dedi. Deniz, olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.


TARIM İL MÜDÜRÜ'NDEN JET CEVAP: BELGELERLE KONUŞUN

Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, CHP Sivas İl Başkanı Bülent Renda Deniz'in tarımsal makineleri alım hibelerinde yolsuzluk yapıldığını ve paranın yandaşlara gittiği iddialarını yalanladı.

Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, Deniz'in iddiaları dile getirdiği saatlerde İl Genel Meclisi'nde iddiaların doğru olmadığını söyledi. Beykaya, ''İddiaların tamamı asılsız.'' dedi. Beykaya, ''İddialarla değil belgelerle konuşun.'' çağrısında bulundu. Yolsuzluk yapıldığı iddiasının kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Beykaya, Tarım İl Müdürlüğü'nün şeffaf bir kurum olduğunu savundu.

Müdürlük olarak yıllardır çiftçileri yönlendirdiklerini ve eğittiklerini anlatan Beykaya, "Her türlü danışmanlık hizmetini onların ayağına götürüyoruz. Tarım Bakanlığı'nın çıkardığı her türlü teşviki, hibeyi anında bildiriyoruz. Onların başvurusunu sağlayıp hibelerden faydalandırıyoruz." dedi. Tarımın kalkınması için bakanlığın tarımsal makineleri alım hibelerinin yerinde bir uygulama olduğunu anlatan Beykaya, şunları söyledi: "Bu kapsamda tarım makinelerini çiftçilerimiz alırken bize başvurdukları ve kriterleri tuttuğu sürece makinelerin parasının yarısını bu hibe ile ödüyoruz. Bu kapsamda bize bin 542 çiftçimiz başvurdu. Ancak bize gelen hibe miktarı sadece 312 çiftçimize yetti. Biz de bunu adil dağıtmak üzere talep edenlere 75 ile 100 puan arasında bir puan verdik. Kriteri en uygun olan yukarıdan aşağıya doğru sıralanarak hibeden istifade etti."

Yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak da Mehmet Beykaya, il genel meclisi üyelerinden araştırma yapılması için komisyon kurmalarını talep etti. Beykaya, "İsterseniz komisyon kurun inceleyin. Bu konuların tamamı asılsız, tamamı yalan. Varsa bir durum belgelerle konuşulsun. Kaldı ki yolsuzluk asla yoktur. Bakanlığımızın bu konuda bir teftişi bir soruşturması da söz konusu değil. Ödemelerin durması da hiç gündeme gelmedi. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçimizin hizmetindeyiz." diye konuştu.

DHA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber