Suriye ile ortak sınır kapısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2010 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye ile Suriye arasında yap-işlet-devret modeliyle ortak sınır kapısı yapılmasına ilişkin mutabakat imzalandı.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu İstanbul'da bir araya gelerek, ortak sınır kapılarının birlikte yapılması ve işletilmesi konusunda ortak mutabakat imzalandı.

Mutabakata ilişkin açıklama yapan Bakan Yazıcı, Suriye ile uzun zamandır Gürcistan ile çalışmada olduğu gibi ortak sınır kapılarının birlikte yapılması ve işletilmesi konusunda bir irade ortaya koyduklarını ifade etti.

Türkiye'nin en uzun kara sınırının Suriye ile olduğunu, 7 gümrük kapısı bulunduğunu anlatan Yazıcı, ortak sınır kapısı uygulamasının ilk olarak Mardin Nusaybin-Kamışlı Gümrük kapısı üzerinde yapmayı kararlaştırdıklarını belirtti.

Yazıcı, bu konuyla ilgili mutabakat zabıtlarının imzalandığını ifade ederek, "Bir iki ay içinde Nusaybin Kamışlı gümrük kapısının ortak yapımına ilişkin temeli atacağız" dedi.

Heyetlerin görüşmelerini sürdürdüğünü, teknik detayları görüşmek ve anlaşmada öngörülen protokol hükümlerini icra etmek üzere her iki tarafın oluşturacağı heyetlerin 19 hazirana kadar inceleme yapacaklarını, 25 hazirana kadar da rapor vereceklerini anlatan Yazıcı, böylece protokollerin tamamlanmış olacağını belirtti.

En geç iki ay içinde temelin atılmasından sonra gümrük kapısının yapımını 7-10 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Yazıcı, daha erken tamamlanması için yapımcı firmayı zorlayabileceklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber