İsrail'e karşı sert önlemler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2010 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsrail'in halen Türkiye'den özür dilemediğini belirterek, ''Bu sebeplerle İsrail'e karşı sert önlemler alıyoruz. İsrail'e çok kızgınız. Tabii ki İsrailli insanlara değil, Musevilere değil, İsrail hükümetine kızgınız'' dedi.

Bağış, Türkiye Avrupa Çalışmaları Üniversiteler Birliğinin (TUNAECS) İngiltere Çağdaş Avrupa Çalışmaları Derneği (UACES) ile birlikte düzenlediği, İktisadi Kalkınma Vakfının desteğiyle Yeditepe Üniversitesinin Kayışdağı Yerleşkesinde yapılan ''Türkiye ve AB: Katılım Sürecinde Fırsatlar ve Sorunlar'' adlı konferansta, Türkiye'nin AB sürecini anlattı.

İnsanların birbirleriyle ilişki kurmasının önemine işaret eden Bağış, Avrupalıların Türkleri, Türklerin de Avrupalıları tanıdıkları zaman ön yargıların ortadan kalkacağını söyledi.

Bağış, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı ekonomik büyümeye de atıfta bulunarak, genç ve dinamik nüfusuyla Türkiye'nin AB için önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu vize problemlerinin 1980 askeri darbesinin sonucu olduğunu belirten Bağış, hala bu hataları düzeltmeye çalıştıklarını söyledi.

''Bu askeri darbeden 30 yıl sonra, darbenin 30. yıl dönümünde tamamen bir tesadüfle bu ülke referanduma gidecek. Anayasa değişikliği için referandum yapılacak'' diyen Bağış, 1960'dan beri Türkiye'nin askeri anayasalarla yönetildiğini, askeri anayasalarda da minimal demokrasi olduğunu belirtti.

Bugün AB'ye üye olan, geçmişte askeri anayasaya sahip Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin anayasalarını değiştirerek AB'ye üye olduklarını hatırlatan Bağış, ''12 Eylül, tüm Türkler tarafından çok iyi bilinen bir tarih. 2010'da bu tarihin herkes için anlamı değişecek'' dedi.

-İSRAİL'İN SALDIRISI-

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırısını da anımsatan Bağış, şöyle devam etti:

''Türk vatandaşları uluslararası sularda öldürüldü. Onlar Gazze'dekiler için insani yardım taşıyordu. Gazze'de hukuk dışı ambargo altında yaşayan insanlar için yardım götürüyorlardı. 32 farklı ülkeden insan hakları aktivistleri Gazze'de yaşayan insanlar için bir şeyler yapmak istedi. Silahları yoktu. Savaşmak için gitmiyorlardı. İnsanı yardım için gidiyorlardı. Ancak sabaha karşı askerler tarafından barbarca öldürüldüler.

Vatandaşları bu şekilde öldürüldüğünde tepki vermeyecek herhangi bir ülke söyleyin bana. Uluslararası sularda ve tamamen uluslararası hukuka karşı gelinerek öldürülen... Ve halen İsrail özür dilemedi. Bu sebeplerle İsrail'e karşı sert önlemler alıyoruz. İsrail'e çok kızgınız. Tabii ki İsrailli insanlara değil, Musevilere değil, İsrail hükümetine kızgınız.''

Türkiye'de bazı politikacıların Türkiye'nin İsrail'e tepkisinin AB ile ilişkilerini bozacağını söylediklerini belirten Bağış, AB ile Türkiye'nin ilişkisinin uzun yıllardır güçlü bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber