Başörtülü öğrencilerin hayata bakışı

Haber Giriş : 27 Şubat 2005 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteli başörtülüler arasında yapılan bir anket, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Anket sonuçlarına göre, başörtülü genç kızlar Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ü kendilerine örnek alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Necmettin Erbakan'ın eşi Nermin Erbakan ise sıralamanın en altlarında yer bulabildi.
Gazeteci Fehmi Çalmuk'un Merdiven Yayınları'ndan çıkan 'Merak Edilen Kızlar' adlı kitabı, başörtülü öğrencilerin dünyalarına ilişkin ilginç ayrıntılar içeriyor. Kitapta, başörtülü kızlar arasında yapılan kapsamlı bir kamuoyu araştırmasına da yer verildi. Anket, 2005 yılının Ocak ayında Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, ODTÜ, Atılım Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde okuyan 103 öğrenci arasında yapıldı.

EN POPÜLER HAYRUNNİSA GÜL
Anket, başörtülü öğrencilerin kimi örnek aldığı konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Üniversiteli başörtülülerin yüzde 66'sı kendilerine hiç kimseyi örnek seçmediklerini bildirdi. 'Hiçbiri' cevabının yanında en fazla oyu Hayrunnisa Gül aldı. Gül, yüzde 8.7 oranında oy alarak ilk sırada yer alırken, Şule Yüksel Şenler de aynı oranda oy aldı. Anket sonuçlarına göre Merve Kavakçı yüzde 6.8 oranında destek aldı. Emine Erdoğan ve Nermin Erbakan ise listenin en alt sıralarında yer bulabildi. Emine Erdoğan başörtülü üniversitelilerden sadece yüzde 1.9 oranında oy alırken, Nermin Erbakan yüzde 1'de kaldı. Ankete katılanlara 'Neden bu isimleri seçtiniz' sorusu da yöneltildi. Bu soruya katılım oranı oldukça düşük olurken, yüzde 14.6'sı 'her şartta beni temsil edebilmesi', yüzde 7.8'i 'sosyal olması', yüzde 1.9'u ise 'çok şık giyinmesi, örtünme şekli ve politik duruşu' şeklinde cevaplar verdi.

'MÜSLÜMAN DEMOKRATIZ'
Üniversiteli başörtülüler arasında yapılan ankette, katılımcılara 'Siyasal kimlik olarak kendinizi nereye yakın hissediyorsunuz?' sorusu da yöneltildi. Sonuçlar AK Parti'nin 'muhafazakar demokrat' kimliğinin başörtülüler arasında rağbet görmediği sonucunu ortaya çıkardı. Buna göre öğrencilerin yüzde 61.2'si kendisini 'Müslüman demokrat' olarak nitelendirirken, AK Parti'nin 'muhafazakar demokrat' kimliğine kendisini yakın hissedenlerin oranı ise yüzde 10.7'de kaldı. Kendisini 'İslamcı' görenlerin oranı yüzde 7.8 olarak ortaya çıkarken, liberal görenler yüzde 3.9 oranında temsil edildi. Başörtülü öğrencilerin yüzde 1'inin kendisini 'sosyalist', yüzde 1'inin ise sosyal demokrat olarak nitelendirmesi ise dikkati çekti. Kendilerini 'Müslüman demokrat' diye nitelendiren öğrenciler, İslam ile demokrasinin uyuşabileceği yönünde görüş bildirdi.

Kamuoyu araştırması, başörtülü öğrencilerin Cumhuriyet kavramıyla ilgili görüşlerini de gözler önün eserdi. Öğrencilerin yüzde 62.1'lik kesimi demokrasi ile Cumhuriyetin birbirini tamamladığını, yüzde 17.5'i tek başına çağın gereklerini karşılayamadığını, revizyonun gerekli olduğunu, yüzde 13.6'sı ise demokrasinin çağdaş dünyanın yönetim biçimi olduğunu, tek başına yeterli olmadığını savundu. Katılımcıların büyük bir bölümü kendilerini 'Müslüman Türk' olarak yorumlarken, laiklik konusunda da 'dinsel özgürlük alanlarını kısıtlamak laiklik kavramıyla çelişiyor' şeklinde görüş bildirdi.

'TÜRBAN İÇİN REFERANDUM YAPILSIN'
Başörtülü üniversiteliler, türban sorunu konusunda referandum yapılmasını önerdi. Ankete katılanların yüzde 88.3'lük bölümü referanduma 'evet' derken, yüzde 10.7'lik kesim referanduma karşı çıktı. Katılımcılara AK Parti'nin türban sorunu karşısındaki tutumu da soruldu. Yüzde 35.9'luk bir kesim, konunun çözülmesi için AK Parti'ye zaman tanınması görüşünde. Bu kesimde, 'Zamanla bu işi çözecekler' görüşü hakim. Buna paralel olarak Türkiye'nin AB'ye girişiyle birlikte bu işin doğal olarak çözüleceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 9.7 oranında. Başörtülü üniversitelilerin yüzde 35'i ise AK Parti'nin Mecliste sayısal çoğunluğu olmasına karşın çekingen davrandığı yönünde görüş ortaya koydu. Öğrencilerin yüzde 8.7'si ise AK Parti'nin politikasını sert bir dille eleştirerek, 'Gündem konusu yaparak başörtüsü üzerinden siyaset yapıyorlar' cevabını verdi.

BAŞBAKANIN ÖNERİSİ DESTEK BULMADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversitelerde yaşanan sorunun çözümüne yönelik ortaya attığı 'Özel ve vakıf üniversitelerinde kılık-kıyafet serbestliği olmalı' teklifine destek gelmedi. Teklifi yüzde 32'lik kesim 'evet' diyerek desteklerken, yüzde 61'i karşı çıktı. Karşı çıkanların yüzde 35'i 'fırsat eşitliği bakımından adaletsiz', yüzde 15.5'i 'özgürlüğün dar bir alana sıkıştırılmasına neden olur', yüzde 10.7'si ise 'sanal bir çözüm olmuş olur' şeklinde görüş ortaya koydu. Anket sonuçları, tek tip örtünün dini sulandıracağı görüşünde. Yüzde 52.4 oranındaki kesim 'Böylelikle konu sulandırılmış olacak, başka dini konularda da standart getirilebilir' görüşünü savundu. Ankete katılanların yüzde 53.4'ü İslam sosyetesinin son yıllarda ekonomik tercihle oluştuğunu da belirtti. İslam sosyetesini kabul etmeyenlerin oranı ise yüzde 36.9 oranında.

Anket, başörtülülerin hangi tür müzik dinlediği konusunda da ipuçları verdi. Ankete katılanların yüzde 33'ü bir müzik aleti çalıyor. Katılanların büyük bölümü yani yüzde 12.6'sı rock müzik dinliyor. En çok Haluk Levent ve Erkin Koray'dan yana tercih kullanan başörtülü öğrencilerin yüzde 8.7'si ise pop müzikten yana oy kullandı.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber