Askeri personeli taşıyan serviste niye ?jammer' kullanılmıyordu?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Haziran 2010 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Niye 'jammer' yoktu?

Terör örgütünün saldırılarını arttıracağının bilindiği bir dönemde, askerleri taşıyan servis aracında elektronik sinyalleri kesmeye yarayan jammer cihazının bulunmaması felaketi de beraberinde getirdi. Çetelerin hırsızlık yaparken bile kullandığı jammerların askerleri taşıyan servis araçlarında bulunmaması tartışma yarattı.

Facia önlenebilirdi

Serviste bir jammer cihazı bulunsaydı, teröristler tarafından yol kenarına yerleştirilen parça tesirli ve uzaktan kumandalı bomba ya erken tetiklenerek zamanından önce patlayacaktı, yada hiç etkisiz hale gelecekti.

Hırsızlarda bile var

Aslında jammer son yıllarda suç örgütlerinin ve çetelerin bile sıklıkla kullanmaya başladığı bir araç haline geldi. Birçok operasyonda çetelerin jammer'ı otoparklarda ve alarm sistemli evlerde hırsızlık yapmak için kullandığı ortaya çıkmıştı.

İnternette satılıyor

Taşınabilir ve sabit modelleri bulunan jammer, güvenlik gerekçesiyle üretilmiş askeri mühimmatlardan biri. Etki alanı içerisinde tüm elektronik ve sinyalleri karıştırıyor ve sinyalle çalışan cihazların çalışmamasını sağlıyor. Çevreye çok yüksek sinyaller yayarak tüm alıcıların aklını karıştıran jammer, uzaktan kumandalı bombaların ya erken tetiklenmesine yada çalışmamasına neden oluyor. Yasak olmasına rağmen internetten bile pazarlanıyor. Fiyatları modellerine ve etki alanlarına göre 500 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor.

Nerede kullanılıyor?

* Uzaktan kumandalı bombaların erken tetiklenmesi ya da engellenmesi.

* Uzaktan kumandalı aletlerin engellenmesi.

* Topluluk içinde kişilerin yüksek sesle radyo- TV dinlemelerini engellemek.

* Sinema, konser, tiyatro gibi cep telefonlarının kullanımının uygun olmadığı ortamlarda düzeni -sağlamak için.

* Binanın dışında kullanılarak elektronik kalkan olarak kullanılması (iç iletişimin gizlenmesi).

* Güvenlik kameralarının engellenmesi (lazer ya da elektromanyetik alan ile).

* Polis hız detektörünü engelleme.

* Askeri ya da sivil radarları engelleme (Askeri ortamlarda karşı tarafın iletişimini engellemek.)

* Mikrofonları engelleme.

500 TL'lik jammer felaketi önleyecekti

Halkalı'da gerçekleşen kanlı saldırıda askerleri taşıyan servis minibüsünde 500 TL değerindeki şu jammer bulunsaydı, belki de o bomba patlamayacak ve bu felaket yaşanmayacaktı. 2,1 kilogram ağırlığındaki bu jammer, 5 bin metrekarelik kapalı ve açık alandaki 800 / 900 / 1800 / 2200 - 3 G frekansta çalışan tüm mobil, GSM cihazların iletişimini kesebiliyor. Cihazın etki mesafesi arttırılıp azaltılabiliyor. Kullanım süresi 5 saate kadar. Daha uzun sabit kullanımlar için başka modelleri bulunuyor. Cihaz uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber