Kime ne, yoğurdu 12 taksitle alıyorsam

Haber Giriş : 28 Şubat 2005 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBB Başkanı Ersin Özince, kredi kartlarına taksit konusundaki tartışmalar konusunda, ?Kime ne, ben yoğurdu 12 takside alıyorsam? Bu uygulamanın vatandaşın yararına olduğunu kabul edelim. Zarar varsa bankalara var. Bunun zararı varsa bize, vatandaşa değil' dedi.

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) tartışmaya açtığı Kredi Kartları Kanun Taslağı'na ilişkin olarak, ?Kanun taslağıyla ilgili heyecana gerek yok. BDDK konuyu tartışmaya açtı, henüz son karar verilmedi' dedi. Özince, kanunlardan mucizevi sonuçlar beklenmemesi gerektiğini belirterek, ?Ancak yaşanan tartışma da yadırganmamalı. Türkiye'de kredi kartları sistemi yeni yeni gelişiyor. Sistemde genele yararlı kısımlar olduğu gibi, taraflardan birine yararlı kısımlar da var. Tüm bunların zaman içerisinde yerine oturacağına inanıyorum' diye konuştu. Özince ayrıca, TBB'nin 2 hafta içerisinde konuyla ilgili bir yönetim kurulu toplantısı yaparak üyelerin ortak değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşacağını kaydetti.

KÖRLEMESİNE SATIŞ:

Özince, sistemin yeni oluşuyor olmasından kaynaklanan ?körlemesine kredi kartları satışları'nın eleştirilebileceğini söyleyerek, ?Ancak sistem henüz oturmadı diye ürün satışını kısıtlayamazsınız. Bugün milyonlarca insan kredi kartlarının avantajlarından yararlanıyor' dedi. Özince, kredi kartlarının vatandaşları hesapsız harcamaya teşvik ettiğine ilişkin eleştirilere ise, ?Kredi kartları her vatandaşı hesapsız harcamaya teşvik etmiyor. Ortada bankacılar açısından daha büyük bir risk var. Türkiye'de bankacılık ve finans sektörlerinin altyapısında ciddi kayıt eksiklikleri var. Bankacılar bireysel riskleri tam olarak göremiyor' şeklinde yanıtladı.

FAİZ ÇOKSA ALMAYIN:

Özince, kredi kartlarının faizlerinin çok yüksek olduğuna ilişkin eleştirilere ise, ?Böyle bir iddia olamaz. Faiz yüksekse almayın, serbest piyasada bu iş böyledir, beğenmezseniz almazsınız' şeklinde yanıt verdi. Müşterilerin her zaman kendine en uygun ürünü, en uygun şartlarda alacağını ifade eden Özince, faizlerin kredi kartı gibi her an kullanılabilir kredi türleri için dünyanın her yerinde yüksek olduğunu dile getirdi. Özince, faizlerin de serbest rekabet şartları çerçevesinde belirlenmesi gerektiğini kaydederek, ?Düşük faiz uygulayan bankalara büyük bir akım yaşanmıyor, demek ki müşteri bir tek faiz oranına bakmıyor. Ayrıca, benim bankam faizini düşürecekse bunu rekabet öyle gerektirdiği için yapar, yapmalıdır' dedi.

BORÇ İHTİYACI DURMAZ:

Kredi kartlarıyla ilgili olarak en çok limit tartışmasının yaşanacağına inandığını belirten Özince, gelirin nasıl belirleneceğinin soru işaretleri yarattığını kaydetti. Özince, bugün pekçok kişinin sabit maaşlarının yanısıra farklı farklı kaynaklardan geliri olduğuna, hatta kayıt altında olmayan kaynaklardan da önemli geliri olanların bulunduğuna dikkat çekti. Özince sözlerini şöyle sürdürdü: ?Borçlanma eğiliminde olan bir kişi bankadan olmazsa, tefeciden, eşinden dostundan, esnaftan borç alır. Bunu engelleyemezsiniz, bu sistemden tamamiyle kaçılmaya çalışılması yanlış olur, bu ihtiyacı durduramazsınız.'

TAKSİT VATANDAŞIN YARARINA:

Yüzbinlerce banka müşterisinin kredi kartlarına taksit avantajından yararlandığına işaret eden Özince, ödemelerin geciktirilmesinin hiçbir zararı olmadığını savundu. Özince, ?Kime ne ben yoğurdu 12 takside alıyorsam? Bu uygulamanın vatandaşın yararına olduğunu kabul edelim. Zarar varsa bankalara var, bana taksit işinde yarışırken aşırıya gittik gibi geliyor. Bunun zararı varsa bize, vatandaşa değil' diye konuştu.

BDDK'nın taslağı AB'ye uygunsa sorun yok

ERSİN Özince, kredi kartlarına ilişkin düzenlemelerin uluslararası standartlara uyması gerektiğini belirterek, ?BDDK'nın hazırladığı taslak Avrupa Birliği(AB) normlarına uygunsa sorun yok' dedi. Türkiye'deki mali piyasaların yabancı piyasalarla entegre olduğuna işaret eden Özince, ?Bu şartlar altında kendimize has değerlendirmelerle piyasayı bağlayamayız. Uluslararası standartlar dışındaki ölçütlere itibar etmemeliyiz' diye konuştu.

Türkler borcuna sadık

ERSİN Özince, kredi kartları borçlarının ödemelerinde yaşanan sorunların gereğinden fazla abartıldığını savunarak, şöyle konuştu: ?Türkler borcuna sadıktır. Bize, 1999 depreminde vefat etmiş vatandaşın bile borcu ödeniyor, ödendi. Bu konuda gereğinden fazla tartışma yaratıldığını düşünüyorum.'

Yabancı gelebilir biz daha deneyimliyiz

SON zamanlarda yabancı bankaların Türk bankalara gösterdiği ilgiyi de değerlendiren Ersin Özince, finans piyasalarının dünya çapında konsolidasyon sürecine girdiğini kaydetti. Özince, İş Bankası'nın sermaye büyüklüğüne dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: ?İsteyen yabancı banka gelsin, biz oturmuş bir bankayız, rekabetten korkmayız. Türkiye'ye taahüt edebileceğimiz sermaye anlamında çok daha taahütkar ve deneyimliyiz. Yıl sonu itibariyle en yakın özel bankayla aramızdaki Türk Lirası mevduatı farkımız neredeyse yarı yarıya. Bizim 12 katrilyonken, en yakın rakibin 7 katrilyon civarında. Yani biz rekabet edebilecek avantaja sahip bir bankayız.'

Tüketiciler Birliği: Taslak yasalaşsın

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) hazırlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Taslağı'nın temel olarak yanında olduklarını belirterek, ?önerilen iyileştirmeleri içerecek şekilde, bir an önce yasalaşmasını istiyoruz' dedi. Borcunu ödeyen tüketicinin ?kara listeden' çıkarılarak ekonomik yaşam içinde yerini almasının sağlanması gerektiğini belirten Deniz, hazırlanan taslağın kredi kartı uygulamasının günümüzde yol açtığı sorunlara çözüm getirmesinin ?yasaların geri yürürlü olmaması ilkesi' nedeniyle mümkün görünmediğini belirtti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber