Kışladan o ismi çıkar!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Temmuz 2010 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Van'ın Özalp ilçesindeki Orgeneral MustafaMuğlalı kışlasının adının ?bölge barışına zarar verdiği' gerekçesiyle değiştirilmesini istedi

ÖNDER YILMAZ Ankara

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK), Van'ın Özalp ilçesindeki Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası'nın adının ?Halkı devletten soğutuyor, bölge barışına zarar veriyor? gerekçesiyle derhal değiştirilmesini istedi. Raporda, Muğlalı'nın isminin kışlaya verilmesinin nedeni ?aklama çabası? olarak nitelendirildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Van'ın Özalp ilçesinde Oğuzcan Akyürek (13) adlı bir çocuğun ölümü ve 5 çocuğun yaralanması ile sonuçlanan mühimmat patlaması olayına ilişkin raporunu tamamladı.

Çocuk öldü sanılmış

Olay sonrası gelen ilk sağlık ekibinin öldü zannedilerek vatandaşlar tarafından üzeri örtülen Oğuzcan dışındaki yaralıların hastaneye intikalini sağladığı belirtilen raporda, ?Askeri yetkililerin iddia ettiği gibi çocukların içeri girerek bombayı kendilerinin yerde bulduğunun kabul edilmesi durumunda bu bombanın orada nasıl kaldığı sorusu cevaplandırılamamaktadır? denildi. Raporda daha sonra da askeri kışlanın adı da şu sözlerle eleştirildi:

? 1943'te yaşanan ve 33 Özalp'linin öldürülmesi ile sonuçlanan eylemden ötürü yargılanan ve ölüm cezasının 20 yıl hapse çevrilmesi sonucu cezaevinde yaşamını yitiren Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismi bölgede çok olumlu karşılanmamaktadır. Kışlanın adı 6 yıl önce değiştirilmiş ve Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası olmuştur. Değiştirilmeden önceki adı Orgeneral Kazım Özalp Kışlası'dır. Kışlanın adının bir an önce değiştirilmesi, yapılan bu yanlışlığın düzeltilmesi ve soyadı da ilçenin adı olan Kazım Özalp adının tekrar verilmesi, büyük yarar sağlayacaktır.

33 köylüyü kurşuna dizdirdi

1943 yılında, Van'ın Özalp ilçesinde, 33 Kürt köylüsü hayvan kaçakçılığı iddiasıyla yakalandıktan sonra 3. Ordu komutanı Org. Mustafa Muğlalı'nın emriyle mahkemeye çıkarılmadan kurşuna dizilmişti. Olayda köylülerden biri kaçmayı başarmıştı. Muğlalı, 2 Mart 1950'de ölüm, ardından da ileri yaşı ve hafifletici nedenlerden ötürü 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ama askeri yargıtay kararı bozdu; Muğlalı yeni yargılama başlamadan 11 Aralık 1951'de (71 yaşında) hapiste öldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber