Adalet Bakanlığı: Tüm soruşturma ve davalarda rapor istenmesi gecikmeye neden oluyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2010 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASIN AÇIKLAMASI

Basın yayın organlarında, cinsel saldırı mağduru çocuklara Adli Tıp Kurumu'nca geç rapor verildiği yönünde haberlerin yer alması nedeniyle aşağıdaki açıklamaya gerek görülmüştür.

Türk Ceza Kanunu'nun 102. maddesinde düzenlenen ?Cinsel saldırı" ve 103. maddesinde yer alan "Çocukların cinsel istismarı" suçlarıyla ilgili olarak verilecek cezanın belirlenmesi bakımından mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulup bozulmadığının araştırılması gerekmektedir.

Türkiye genelinde bu tür suçlar hakkında başlatılan bütün soruşturma ve davalarda Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istenmesi nedeniyle bir yoğunluk meydana gelmekte ve Kurum tarafından raporların düzenlenmesi gecikmektedir.

Bakanlığımızca bu konuda meydana gelecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla öncelikle 3 çocuk psikiyatrisi uzmanı bulunan Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu'na Sağlık Bakanlığı'yla yapılan görüşmeler sonucunda 2 yeni uzman atanması sağlanmıştır. Türkiye'de çocuk psikiyatrisi uzmanı sayısının sınırlı olmasına rağmen mecburi hizmet kurası çeken 5 uzmandan 2'sinin Adli Tıp Kurumu'nda görevlendirilmesi bu konuya verilen önemi göstermektedir.

Mağdur çocukların muayenesi için 2011 yılı sonlarına kadar uzayan randevular bu görevlendirmelerden sonra 1 yıl kadar öne çekilmiştir. Uzmanlara göre cinsel suçlarda beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için bilimsel olarak 6-7 aylık sürenin beklenmesi gerekmektedir. Şu anda bu sürenin bitiminden itibaren 1-2 aylık süreler içinde muayeneler yapılabilmektedir. Cinsel suçlardan dolayı çocuk mağdurlar hakkında Adli Tıp Kurumu'nda bulunan dosyaların büyük bölümü 2010 yılı içinde sonuçlandırılabilecektir. Yeni gelen dosyalar ise 6-7 aylık bekleme süresi nedeniyle 2011 yılı başlarında ele alınacaktır.

Ayrıca kanun uyarınca bu raporların Adli Tıp Kurumu dışında çocuk psikiyatrisi uzmanı bulunan diğer sağlık kuruluşlarınca da verilebilmesi nedeniyle Cumhuriyet başsavcılıklarına bilgilendirme mahiyetinde bir yazı gönderilmiştir. Yazının ekinde Sağlık Bakanlığından temin edilen, kadrolarında çocuk ruh sağlığı hastalıkları uzmanı bulunan Sağılık Bakanlığı'na bağlı kurumların listesine yer verilmiştir. Gerektiğinde Adli Tıp Kurumu dışında çocuk psikiyatrisi uzmanı bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı diğer sağlık kuruluşlarından da rapor alabilecektir.

Görüldüğü gibi Adli Tıp Kurumu'ndaki gecikmelerin önlenmesi için Bakanlığımızca bir yandan 2 yeni uzman görevlendirilmesi sağlanarak uzman sayısı 5'e çıkartılırken; diğer taraftan Cumhuriyet Başsavcılıklarına çocuk psikiyatrisi uzmanı bulunan sağlık kuruluşlarının listesi gönderilerek zamanında rapor alınması ve mağduriyetlerin önlenmesi amaçlanmıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber