Meclis Başkanı'nın odasında her sabah 'Böcek' aranacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2010 22:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'te uygulamaya başlanan yeni güvenlik sistemi uyarınca, TBMM Başkanı'nın odası her sabah dinleme cihazı bulunup bulunmadığını kontrol etmek için aranacak. Daha önce devlet büyüklerine karşı eylem yapmış kişiler Meclis'e alınmayacak. Meclis'e giriş çıkışlarda yapılacak aramalarda patlayıcı kokusuna duyarlı teknolojik cihazlar da kullanılacak.

TBMM Başkanlığı'na verilmiş, Milli Saraylar ve başkanlık konutu dahil bütün bina, tesis ve eklentilerinin korunmasını ve bu alanlarda bulunan kişilerin güvenliğinin sağlanmasını amaçlayan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yenilenen TBMM güvenlik sistemi ve önlemler 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe konuldu.

Bu çerçevede; TBMM Başkanına ait konutlar ve diğer bina, tesis ve arazilerin güvenliğini sağlamak üzere gerekli emniyet tedbirlerini almak, TBMM Başkanının yakın koruma hizmetlerini yürütmek ve Meclis arazisi içerisindeki trafiği düzenlemek üzere İçişleri Bakanlığınca tahsis edilen Polis Kuvvetinden oluşan TBMM Koruma Daire Başkanlığının kuruluş, görev ve çalışma esasları yeniden düzenlendi.

Yönetmelikle, yeni güvenlik sistemi kapsamında, TBMM Ana girişler, Meclis Başkanı, Başkanlık divanı Üyeleri ve TBMM Başkanlığının sorumluluğuna verilmiş Milli Saraylar ve konut dahil bütün bina, tesis ve eklentilerine dışarıdan, park, bahçe ve arazilere ise çevre hudutlarından gelen sabotaj ve tehlikelere karşı koruma öngörülüyor.

Meclis yerleşkesine gelen kişiler ile beraberlerindeki her türlü eşya ve araçlar elle, gözle, araç altı kontrol cihazı, kapı detektörü, X-RAY metal detektörü, patlayıcı madde koklama detektörü ile gerek görülecek diğer mekanik, elektronik cihaz ve vasıtalarla aranacak, gerektiğinde personel dışında kalan şahısların adli kayıt ile GBT sorgulaması sağlanacak. Yani güvenlik görevlileri giren kişi ile ilgili emniyet merkezini arayıp bilgi alabilecek.

MECLİS GÜVENLİĞİNİ ASKER VE POLİS BİRLİKTE SAĞLAYACAK

Güvenlik sistemi kapsamında; TBMM Koruma Daire Başkanlığı ile TBMM Muhafız ve Tören Tabur Komutanlığı arasında Meclisin müşterek güvenliğinin sağlanmasına yönelik işbölümü ve koordinasyon esaslarını belirleyen, Başkanlıkça onaylı protokol oluşturuluyor.

BAŞKANLIK BİNASINA SIKI KORUMA

Başkanlık Binası Koruma Büro Amirliğinin görevleri ise şöyle belirlendi:

-Başkanlık Makam Odasının bulunduğu binanın çevresinde, giriş kapılarında ve bina içerisindeki kritik yerlerde koruma ve kontrol noktaları oluşturmak ve bu noktalarda yeteri kadar personel görevlendirerek sorumluluk bölgelerini belirlemek, Nöbet değişimlerinde ve lüzum görülen diğer zamanlarda, sorumluluk bölgelerindeki şüpheli şahıs, paket, çanta, cihaz vb. eşyaya yönelik arama ve kontrolleri yaptırmak.

MECLİS BAŞKANININ ODASINDA HER SABAH "BÖCEK" ARANACAK

-Şüpheli durumlarda bomba imha uzmanı marifetiyle müdahalede bulunmak, her sabah, bir özel kalem görevlisi nezaretinde, Başkanın çalışma ofisinin detaylı aramasını her türlü teknolojik cihazın tespitine yönelik olarak yaptırmak.

-Gerektiğinde rutin dışında da bu aramaları tekrarlamak, Başkanın makamına geliş ve gidişlerinde gerekli anonsları yapmak.

-Giriş noktalarında personelin, ziyaretçilerin ve görevli olarak gelenlerin beraberindeki eşyaları ile birlikte usulüne uygun güvenlik uygulamasından geçirilmesini sağlamak, Makam katına gelen paket, koli, çiçek vb. malzemenin kontrolünü yapmak, gerektiğinde bomba imha uzmanı marifetiyle bu işlemleri gerçekleştirmek.

-Özel kalem tarafından verilen programı ve bu programdaki meydana gelebilecek değişiklikleri dikkatli bir şekilde takip ederek, ilgili birimlerle koordineli şekilde duruma uygun güvenlik uygulamasıyla ilgili gerekli planlama ve tertiplenmeleri yapmak.

-Makam odasında ya da Divan Salonunda yapılan her türlü toplantı ve görüşmelerde güvenlik ve sessizlik düzenini sağlamak, görüşme dışında kalan refakatçi kalabalıkları önceden belirlenmiş yerlere sevk etmek.

Bu konu ile ilgili olarak özel kalemden gelecek diğer talimatları uygulamak."

Aynı şekilde TBMM Başkanı'na ait özel ya da resmi konut da korunacak. Bu kapsamda Meclis'e gelen özel ve resmi konuklar içinde güvenlik önlemleri artırılıyor. Siyasi Parti grupları ve komisyon toplantıları dahil ana bina ve tören salonunda yapılacak her türlü toplantı, tören ve kabullerde gerekli güvenlik tedbirlerini almak ve düzeni sağlamak için de sıkı denetim getiriliyor.

BASIN MENSUPLARINA SIKI DENETİM

TBMM'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Basın ve Yayın Mensuplarının Çalışmaları Hakkında Yönetmelikte belirtilen kurallara uymayan basın mensupları da uyarılacak. Güvenlik sistemi kapsamında; Ana Binaya ve eklentilerine (Tören salonu, sığınaklar) her türlü yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı, göz yaşartıcı ve benzeri tehlikeli maddeler, ateşli ve ateşsiz silahlar ve bunlara ait mühimmatın girmesini önleyici tedbirler alınacak.

DEVLET BÜYÜKLERİNE KARŞI EYLEM YAPMIŞ OLANLAR MECLİS'E GİREMEYECEK

TBMM'nin ana giriş kapıların da her türlü giriş ve çıkışlar kontrol altında tutulacak. Daha önce TBMM'de eylem yapanların, TBMM'de eylem yapacağına dair haklarında istihbari bilgi alınanların ve devlet büyüklerine karşı eylem yapmış olanların yerleşkeye girişleri önlenecek. Güvenlik güçleri yerleşkeye girmeye çalışan şüpheli kişiler hakkında gerekli araştırmayı yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber