CHP 'Kısmi iptal' kararını nasıl karşıladı?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2010 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı değerlendirirken, ''Karar, bizim hukuk devleti beklentilerimizi karşılamış değildir'' dedi.

Gazetecilerin, Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, 111 milletvekili olarak Anayasa Mahkemesinde açtıkları davadaki kararın, ''hukuk devleti ilkesi çerçevesinde dile getirdikleri endişeleri gideren bir karar olmadığını, kendilerini tatmin etmediğini'' söyledi.

Hamzaçebi, ''Referandumdaki tavrınız ne olacak?'' sorusuna, ''CHP olarak konuyu değerlendirdikten sonra açıklama yapacağız. Karar, bizim hukuk devleti beklentilerimizi karşılamış değildir'' şeklinde yanıt verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini, teklifin parlamentoda görüşüldüğü zaman da dile getirdiklerini anımsatarak, ''Görüşümüz açık ve net: Anayasada bir uzlaşma temin etmek lazım. Herkesin uzlaştığı bir Anayasayı gerçekleştirmek gerekiyor. Bu ise uzlaşma olmadan çıkarılmış bir Anayasa değişikliği. MHP olarak, biz, bu Anayasanın bütün siyasi partilerin birlikte oluşturduğu uzlaşma komisyonu ile değerlendirilmesini istiyoruz'' dedi. Vural, ''Anayasa Mahkemesinin kısmi iptal kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna da ''İnşallah tamamını iptal eder millet'' yanıtını verdi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da aynı soru üzerine, ''İş millete kalmıştır. Gereğini millet yapacaktır'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Meclisin iradesinin temel kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Anayasa Mahkemesinin kararının, Meclisin iradesini hiçe sayan ve yasama organının yerine geçebilecek bir karar olmamasını beklerdik. Bu karar için bu tür şaibeler var. Siyasi parti olarak bizi mevcut karar tatmin etmedi'' diye konuştu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da kararda, Anayasa değişiklik paketinin tamamına ilişkin çok esaslı bir değişikliğin söz konusu olmadığını, referandum sürecini etkilemediğini söyledi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise karara göre, ''HYSK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili maddelerinin referanduma götürülemeyeceğini'' savundu.


CHP milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın anayasa değişikliğinin iptali istemine ilişkin başvuruyla ilgili kararı açıklamasını Meclis kulisindeki televizyondan izlediler. İşte ilk tepkiler:İlgili Haberler

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliği paketine ilişkin kararına ilişkin, ''Sorunumuz o 2 maddeyle ilgilidir, 2 madde referanduma gitmeyecekse, hayırlı uğurlu olsun'' dedi.

Kararın açıklamasının ardından yapılan değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili İnce, şunları söyledi:

''Anayasa Mahkemesi, hukuki bir inceleme yapmıştır. Haklı bulur, haklı bulmaz... Anayasa Mahkemesi, bugüne kadar ki başvurularımızın yüzde 63'ünde bizim istediğimiz şekilde karar vermiş, yüzde 37'sinde farklı kararlar vermiş. Bunun hukuki sonuçları olduğu gibi bilimsel platformda da bu tartışılacak. Karara saygılıyız.

Karar, beni şahıs olarak tatmin etmedi... Ama halkımız, bütün milletimizi tatmin edecektir. Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin hassasiyetlerini dikkate almak gibi bir özelliği yok, olmak zorunda da değil. İktidar partisi, sürekli olarak yargıyla bizim aramızda polemiklere giriyordu. Bütün istatistiklere baktığımızda yüzde 63 oranında biz haklı çıkmışız. Gerekçeli kararı görmeden, ayrıntılı değerlendirme yapmamız doğru olmaz. Halkımız, Türk milleti, referandumda yargıyı, yürütmenin emrine sokmayacaktır, buna güveniyoruz.

İki madde referanduma gitmeyecekse... Bizim engellilere, yaşlılara, çocuklara pozitif ayrımcılıkla ilgili bir sorunumuz olabilir mi? Bizim bunlara itirazımız yok. Sorunumuz o iki maddeyle ilgilidir. İki madde referanduma gitmeyecekse, hayırlı uğurlu olsun.''

DİĞER GÖRÜŞLER

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise ''Kılıç'ın açıklamasına göre iki madde referandum dışı kalacak. CHP'nin esas itirazı, hukuk devletini ihlal eden düzenlemeler şeklinde olduğu için bu iki maddeyeydi. Bu durumda CHP'nin itirazları dikkate alınmış oluyor. Diğer maddelerin referanduma gitmesi halinde evet oyu vereceğimizi söylemiştik'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de ''Anayasa Mahkemesi, bir orta yol bulmaya çalışmış. Pratikte çok sağlıklı bir sonuç çıkaracağını zannetmiyorum. Karar beni tatmin etmedi. Biz de üyelerin seçim şekline itiraz ediyorduk, seçim şekli bizim istediğimiz şekilde oldu'' şeklinde konuştu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın referanduma sunduğu madde metni, Anayasa Mahkemesince müdahale edilerek, değişiklik yapılıyor. Dolayısıyla iki madde referanduma gitmiyor. CHP'nin dediği gibi iki maddenin dışında halk oylaması yapılıyor. Bu iki maddenin dışında referanduma gidilmesi halinde destek olacağımızı, başından beri söyledik. İstediğimiz oldu. Bu iki maddedeki kısmen iptaller, maddenin tümünün oylanmasını engeller'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber