Erdoğan'dan alkol önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2010 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ödül töreninde konuşan Erdoğan sigara için "İntiharın özgürlüğü olmaz" derken alkol konusunda öğüt verdi: İnadına 'Belli miktarı yararlı' diyenler var. Üzümden elde edilmiyor mu bu? Onu ye...

Dünya Sağlık Örgütü, Başbakan Tayyip Erdoğan'a Dumansız Hava Sahası Uygulaması nedeniyle Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Yılı Özel Ödülü'nü verdi. Sigara içmenin intiharla eşdeğer olduğunu belirten Erdoğan, dumansız hava sahası uygulamasına 'özgürlüğümüz kısıtlanıyor' diye karşı çıkanlara "İntiharın özgürlüğü olmaz" dedi. Erdoğan'ın mesajları şöyle:

ELİ SİLAHLIDAN FARKI YOK: Ben bu olayı intihar olarak görüyorum. İntiharın özgürlüğü olmaz. Kullanıyor, kullanabilir bu ayrı bir konu. Ama bunu kimse özgürlükler tanımı içerisinde yorumlamasın. Biz muhafazakar ve demokrat bir iktidar olarak olayı böyle tanımlıyoruz. Ve bir kısıtlamaya, yasaklamaya bu alanda bizler gittik. Yapılanın sigara içmeyenlerin sağlığını korumak amacıyla hayata geçirilmiş bir uygulama olduğunu belirtmek durumundayım. Elinde silahla sağa sola saldıran insan ne ise, bana göre aktif bir içici olarak, pasif içici durumunda olan bizlerin de o tür ortamlardaki hali odur.

YANIMDA İÇEMEZSİN: Ben mecbur muyum canım senin içtiğin sigaranın dumanı ile zehirlenmeye? Sen bana bunu yapamazsın, böyle bir hakkın yok, öyle ise saygı duy çık dışarıda iç. Benim yanımda bunu içemezsin. Benim Bakanlar Kurulumda bir kişi sigara içemez, zaten sigara içen de kalmadı Allah'a şükür. Varsa bile gizli içiyorlar. Bizim toplantılarda sigara falan içilmez. Çünkü sağlıklı düşüneceksen sigara içmeyeceksin.

AĞIR KAYIP VERDİK: Sigara tüketiminin terörden daha fazla kayıp verdirdiğini müşahede ediyoruz. Bugün dünyada bilinen 50'nin üzerinde hastalık sadece sigara kullanımından dolayı ortaya çıkıyor. Dünyada yılda 5 milyon kişi, ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunun bir de pasif içicilik boyutu var. Zira sigara içenleri olduğu kadar çevresindekileri de ciddi şekilde etkiliyor. DSÖ'nün tahminlerine göre 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalıyor. Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda milletimizin, insanımızın Anayasadaki gençliğin korunması maddesinden hareketle çok hayırlı bir kararı alacağına inanıyorum.

1.5 MİLYAR LİRA CEPTE KALDI: Dumansız Hava Sahası Uygulaması'yla birlikte sigara kullanımına bağlı hastalıklarda yüzde 30'ları aşan azalma tespit edildi. Toplam 100 milyon liraya yakın bir ilaç maliyetinden kurtulundu. Ocak-Mart 2010 döneminde sigara satışları, 2008'in aynı dönemine göre azaldı. 1,5 milyar lira para vatandaşın cebinde kaldı.

ALKOL İÇME ÜZÜM YE: Şimdi alkol kullanımı yasak olmamakla beraber, başkalarının hayatlarına zarar vermemek adına, alkollü olarak araç kullanmak yasak. Direksiyonda alkollü olmayacaksın. Alkollü olarak bir başkasının hayatına kastetmeyeceksin. Birisi pasif kullanıcı öbürü aktif kullanıcı. Bu işin sulusu da kurusu da zarar. Onun için bunlardan kaçınmamız lazım. Ben bugüne kadar objektif bakan hiç bir tıp dünyası temsilcisinden bir defa bu işte bu faydalıdır diyeni görmedim. Bazen inadına 'belli bir miktar da alırsa faydalıdır' diyenler var. Arkadaş bu alkolü siz nereden elde ediyorsunuz? Bu meyvelerden filan elde edilmiyor mu bunlar? Üzümden elde etmiyor musun? Diğer meyvelerde belli oranda yok mu? Var, onları ye. Vücudun için gerekli olan yeterli olan, zaten her şey orada var. Ben halkımı seviyorum, onun da sağlıklı yaşam içerisinde olmasını istiyorum. Bunu başka yerlere çekmenin hiç bir anlamı yok.

TÜRKİYE BAŞARILI ÜÇ ÜLKE ARASINDA

Ödülü Erdoğan'a veren DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Zsuzsanna Jakab, "Türkiye, çalışmalar neticesinde artık DSÖ Avrupa Bölgesi'nde halka açık, kapalı alanlarını yüzde 100 dumansız hale getirmiş 3 seçkin ülkeden biri'' dedi.


Uyarı yazısını görenlerin yarısı bırakmayı düşündü

Törende "Küresel Yetişkin Tütün Araştırması" nın sonuçları da ilk kez açıklandı. Araştırmada, yetişkinlerin yüzde 59,7'sinin sigara içilmesine izin verilen evlerde yaşadığı, sigara kullananların yüzde 95,1'inin sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazılarını fark ettiği, uyarı yazılarını fark edenlerin yüzde 46,5'inin bu uyarıların sonucu olarak sigarayı bırakmayı düşündüğü belirlendi. 15 yaş ve üzeri yaş grubunda yapılan 9 bin 30 görüşmeden çıkan sonuçlar şöyle:

Erişkinlerin yüzde 31,2'si (yaklaşık 16 milyon) halen tütün kullanıyor. Oran erkeklerde yüzde 47,9 kadınlarda yüzde 15,2 düzeyinde.

Erkeklerin yüzde 43,8'i ve kadınların yüzde 11,6'sı her gün sigara kullanıyor. Halen sigara kullananların yüzde 96,5'i mamul sigara kullanıyor.''

Yaşamının bir döneminde her gün sigara kullananların yüzde 26,5'i sigarayı bıraktığını belirtiyor. Sigara dumanından pasif etkilenimle ilgili olarak, yasanın uygulamaya başlamasından önce yapılan araştırmada şu sonuçlar elde edildi:

Kapalı ortamda çalışan yetişkinlerin yüzde 38,5'i işyerlerinde sigaradan pasif olarak etkileniyor.

Yetişkinlerin yüzde 59,7'si sigara içilen evlerde yaşıyor. Bu sayı sigara içmeyen 19,5 milyon kişiyi de içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber