Başbakanlık: Yasa yerine kanun

Haber Giriş : 03 Mart 2005 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, yasa, yönetmelik ve kararnamelerdeki teknik karmaşıklığı gidermek ve ilkeleri belirlemek üzere 'mevzuatı hazırlama usul ve esaslarına dair yönetmelik' taslağı hazırladı. Taslak, kurumlar açısından mevzuat hazırlamada bir rehber niteliği taşıyor.

Her şeyin başı Türkçe

Tartışmaya açılan taslakta mevzuat hazırlığında kullanılacak dile ilişkin sınırlamalara da yer verildi. Buna göre, mevzuat taslaklarında, yaşayan ve toplumca benimsenen kelimeler ve yerleşmiş kavramlar kullanılacak.

Yapılacak değişikliklerde ana mevzuatta kullanılan kavramların kullanılmasına dikkat edilecek. Türkçe karşılığı bulunan yabancı kelimelere yer verilmeyecek. Türkçe karşılığı bulunmayan teknik terimlere yer verilmesinin zorunlu olması durumunda, bu terimler Türkçe okuma kurallarına uygun yazılacak. Terim birliğinin sağlanması amacıyla taslakların başlığında ve madde metninde 'yasa' kelimesi yerine, 'kanun' kelimesi kullanılacak.

Yargı kararlarına saygı

Taslaklar üst hukuk normlarına aykırı olamayacak, eş düzeydeki diğer mevzuatla çelişmeyecek. Ayrıca taslak hazırlanırken yargı kararları göz önünde bulundurulacak. Madde metinleri, kısa ve anlaşılır biçimde düzenlenecek, ayraç içinde açıklayıcı hükümlere yer verilmeyecek. Kamuoyunu ilgilendiren taslaklar Başbakanlığa iletilmeden önce kamuoyunun bilgisine sunulacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber