Hafta sonu, sıcaklık rekorları kırılacak!..

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Temmuz 2010 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haftalardır bunaltıcı sıcaklarla boğuşan Türkiye, Basra'dan gelen yeni sıcak hava dalgasının etkisine girdi. Hafta sonu yurt genelinde rekor sıcaklar bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Türkiye'nin güney, iç ve doğu kesimlerinde etkili olan Basra kaynaklı sıcak hava dalgası nedeniyle hafta sonunda ülke genelinde yüksek sıcaklıkların etkili olacağını belirterek, "Yarın Diyarbakır, Batman, Afyonkarahisar ve Niğde, pazar günü ise Ankara, Afyonkarahisar, Niğde, Kırıkkale, Konya, Karaman, Şanlıurfa ve Batman'da uzun yıllar ortalamalarının üzerinde ve rekor değerler civarında sıcaklıklar yaşanacak" bilgisini verdi.

ANKARA'DA 23 YILIN REKORU...

Ankara'da pazar günü beklenen 41 sıcaklık bir rekor olacak. Kentte ağustos ayında 1987'den beri görülen en yüksek sıcaklık değeri gerçekleşmiş olacak böylece. Niğde'de de yarın pazar günü 37.8 olan temmuz ayı en yüksek sıcaklığın 39 dereceyi bulması bekleniyor. Yine Karaman ve Kırıkkale'de sıcaklık 41 derece olacak. Sıcaklıklar yarın Diyarbakır'da, pazar günü ise Şanlıurfa ve Batman'da 44 dereceye kadar yükselecek. İstanbul'da ise hafta sonu hava sıcaklığı 35 derece olacak. Ancak nemin etkisiyle hissedilen sıcaklık değeri 42 dereceyi bulacak hatta güneş altında bunun da 4-6 derece üzerine çıkacak.

TANSİYON HASTALARI DİKKAT

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Karpuz da sıcak havalarda özellikle hipertansiyon ve kalp hastalarının çok dikkatli olmalarını isteyerek, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Sıcak hava vücudun su ve tuz dengesini bozuyor. Özellikle hipertansiyon hastaları dikkat etmeli. Çünkü kullandıkları ilaçların içinde idrar söktürücü var. Bunun üstüne terleme yoluyla sıvı kaybı da olunca tansiyon aşırı derecede düşebiliyor. Ayrıca sıcaklarda egzersizleri az ve yavaş yapılması, kızartma gibi ağır yiyecekler yenilmemesi, aşırı alkol kullanılmaması gerekiyor."

HAYVANLARI UNUTMAYIN!..

Anormal sıcaklar insanlar kadar hayvanları da etkiliyor. Sokak hayvanları ve güvercinler için konulacak bir kap su, onların hayatını kurtarabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber