Bebek mamalarında kurşun bulundu mu?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2010 19:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'deki bazı bebek mamalarında sağlığa zararlı maddeler bulunduğu yönündeki iddialara cevap verdi. Eker, dışarıdan buğday alındığı ile ilgili iddialara kızdı.Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Uluslararası standartlara uygun ihracata yönelik ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine önem verilerek, orta vadede toplam tarım ürünleri ihracatının 20 milyar dolara çıkartılabileceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile birlikte tarım sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı birlikleri temsilcileriyle Ankara'da düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, toplantının ilk amacının; '2023'deki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak ve tarım ürünleri ihracatının artırılarak sürdürülmesi konusunda daha fazla neler yapılabiliri tartışmak' olduğunu söyledi.

Büyümeyle birlikte son 7 yılda tarım sektörünün dış ticaret hacminin 3 kat arttığını, 2008 yılında 19,6 milyar dolar, 2009 yılında da dünya ekonomik konjonktürüne paralel olarak 17,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Çağlayan, tarım sektöründe 2008 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 23 iken, 2009 yılında bu oranın yüzde 67'ye yükseldiğini söyledi.

Bakan Çağlayan, sektörün 2009 yılında 4,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini ifade ederek, ''2010 Ocak-Haziran toplam ihracatımız 55 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti 5,5 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapıldı. Sektörün toplam ihracattaki payı yüzde 10 seviyesinde oldu. Tarım ürünleri ithalatı ise 3,7 milyar dolar oldu ve 83 milyar dolarlık genel ithalattaki payı yüzde 4 seviyesinde oldu'' diye konuştu.

DTÖ Tarım Anlaşması çerçevesinde, tarım sektörüne destekler sağlandığını hatırlatan Çağlayan, tüketici talepleri karşısında katma değeri yüksek ve markalaşmaya yönelik sektörlere özellikle önem verdiklerini söyledi.

Bakan Çağlayan, marka oluşturabilen ve bu sayede tüketici sağlığını garanti edebilen işletmelerin katma değer yönünden Türkiye'ye önemli bir kazanç kapısı açabileceğini ifade etti.

Buna yönelik olarak Girdi Tedarik Stratejisi'ni geliştirdiklerini anlatan Bakan Çağlayan, Girdi Tedarik Stratejisi ile ihracatçının ihtiyaç duyduğu girdileri daha etkin, daha düşük maliyetli temin ederek, ara malı bağımlılığının gidererek, bu şekilde cari açığın azaltılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

-''ORGANİK ÜRÜNE AĞIRLIK VERİLMELİ''-

Bakan Çağlayan, Türkiye'de tarım sektörünü üreticinin alın teriyle, teknolojinin buluştuğu ve dünyadaki trendlere uyum sağlayan bir sektör haline getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

İhracat aşamasında organik üretime ağırlık verilmesinin, yaş sebze meyve sektörünün markalaşması için önemli olduğuna işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:

''Tarım sektörü dünyada hassas bir korumaya sahipken sektörün yapısal sorunların giderilmesi öne çıkıyor ve çalışmalara devam ediyoruz.

Uluslararası standartlara uygun ihracata yönelik ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine önem verilmesi, orta vadede toplam tarım ürünleri ihracatını 20 milyar dolara çıkartabiliriz.''

EKER: ''BEBEK MAMALARINDA TÜRKİYE'DE HERHANGİ BİR SORUN YOK. HİÇBİR ŞEKİLDE SAĞLIĞA AYKIRI, HİÇBİR MADDE BULUNMUŞ DEĞİL, TEYİT EDİLMİŞ DEĞİL. YANLIŞLIKLA 3 ÖRNEKTE BULUNMUŞTU. BİZ ONLARLA İLGİLİ GEREKLİ DÜZELTMEYİ, SORUŞTURMALARI YAPTIK''

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de 2002'de tarım ürünleri ihracatının 4 milyar dolar olduğunu, 2009'da bu rakamın yüzde 180 oranında artışla 11,2 milyar dolara yükseldiğini, 2002'de 1480 tarım gıda ürününün 161 ülkeye ihraç edildiğini, 2009'da ürün portföyünün gelişerek 1530'a ülke sayısının ise 171'e çıktığını kaydetti.

Mehdi Eker ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarım sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı birlikleri temsilcileriyle, Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

Eker, burada yaptığı konuşmada, dünyada Türkiye adıyla anılan ürünler dikkate alındığında ilk sıralarda tarımsal ürünlerin geldiğini söyledi. Türkiye'de tarım sektörünün 70 milyon vatandaşın yanı sıra 30 milyon turist olmak üzere 100 milyon insanı beslediğini belirten Eker, sektörün ayrıca dünyaya 2009'da 11,2 milyar dolarlık tarım ve gıda maddesi sattığını kaydetti.

Bir ticaret odası başkanının yayınladığı, basında yer alan raporda, sadece ithal edilen ürünlerin yer aldığını, ihraç edilen ürünlere yer verilmediğini, bunun kendisini üzdüğünü de dile getiren Eker, ''Türkiye'nin tarım ürünü ihracatı tarım ürünü ithalatından fazladır. 2009'da net 1,6 milyar dolar Türkiye'nin toplam tarım ürünleri ihracatı fazladır'' dedi.

FAO yayını bir dergiyi gösteren Eker, dergide Türkiye'nin son yıllarda tarım sektöründeki başarısının dünyaya örnek gösterildiğini söyledi.

Dünya Bankası raporlarından derlenen rakamlara da değinen Eker, Türkiye'nin 2002'de dünyada tarım ürünleri üretiminde GSYİH açısından 23 milyar dolarlık üretim hacmiyle 11. sırada bulunduğunu, 2008'de ise 56,6 milyar dolarlık tarımsal üretimiyle 8. sıraya yükseldiğini anlattı.

-TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI-

Türkiye'de 2002'de tarım ürünleri ihracatının 4 milyar dolar olduğunu, 2009'da bu rakamın yüzde 180 oranında artışla 11,2 milyar dolara yükseldiğini belirten Eker, 2002'de 1480 tarım gıda ürününün 161 ülkeye ihraç edildiğini, 2009'da ürün portföyünün gelişerek 1530'a ülke sayısının ise 171'e çıktığını anlattı.

Bazı ürünlerin 2002 ve 2009 yıllarındaki ihracat rakamlarına değinen Eker, bu rakamların hububat, bakliyat, yağlı tohumlarda 2002'de 1,1 milyar dolar, 2009'da, 3,6 milyar dolar, yaş meyve sebze ürünlerinde 2002'de 500 milyon dolar 2009'da 2 milyar dolar, kuru meyve mamullerinde 2002'de 400 milyon dolar, 2009'da 1,1 milyar dolar, meyve sebze mamullerinde 2002'de 500 milyon dolar, 2009'da 1 milyar dolar, fındık ve mamullerinde 2002'de 600 milyon dolar 2009'da 1,2 milyar dolar, zeytin ve zeytinyağı mamullerinde 2002'de 50 milyon dolar 2009'da 200 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye'deki zeytin ağacı sayısının 2006'dan itibaren yürüttükleri çalışmalarla 100 milyondan 155 milyona çıkarıldığını da belirten Eker, bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye için bunun geleceğe yapılan çok önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

-''(TÜRKİYE BUĞDAYINI BİLE DIŞARIDAN ALIYOR) DİYE İFTİRA EDİYORLAR''-

''Türkiye buğdayını bile dışarıdan alıyor diye iftira ediyorlar'' diyen Eker, sanayicinin, ihracatçının Türkiye'de üretilen buğdaya ilave olarak dünya pazarlarında ucuz bulduğunda buğday aldığını, işlediğini ve sattığını söyledi.

Eker, Türkiye'nin 2002'de dünya buğday unu ihracatında 11. sırada olduğunu, söz konusu dönemde 47 milyon dolar karşılığında 0,3 milyon ton buğday ihraç edildiğini belirterek, Türkiye'nin sıralamasının hükümetleri döneminde yükseldiğini, 2002'te 4., 2004'te 3., 2005'te 1. sıraya yükseldiğini, o tarihten bu yana sıralamada 1. veya 2. olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin toplam buğday ihtiyacının yıllık 18 milyon ton olduğunu, bunun üzerindeki üretimin ihraç edildiğini kaydeden Eker, 2009'da Türkiye'nin sıralama değer olarak birinci, miktar olarak ikinci sırada bulunduğunu, geçen yıl 582 milyon dolar karşılığında 1,8 milyon ton buğday ihraç edildiğini belirtti.

Eker, bundan sonraki süreçte Türkiye'de uzun vadeli stratejik hesaba dayalı tarımsal üretim hedefleri, buna paralel 2023'te tarımla ilgili 40 milyar dolar ihracat hedefini yakalama gayreti içinde olacaklarını söyledi.

DTÖ, uluslararası kuruluşlar, AB ile standart birliğine gidileceğini belirten Eker, geçen ay Türkiye'nin AB ile gıda güvenliği faslını açtığını, Türk üreticisi açısından bunun son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de üretilen, tedarik edilen gıdaların AB standartlarında tüketiciye ulaştırılmasının temel öncelikleri olduğunu, bunu gerçekleştirdiklerini, şeffaf bir şekilde bunu yaptıklarını kaydetti.

-BEBEK MAMALARINDA KURŞUN BULUNDUĞU İDDİASI-

Hatalar olduğunda bunların da paylaşıldığını belirten Eker, ''Örneğin, laboratuvar sonucu teyit edilmeden 3 vilayetimizden bebek mamalarıyla analizde bir şey çıktı. Halbuki onlar analiz sonucu teyit edilmeden referans laboratuvarından ilgili vilayetlerimizden sehven konmuş. O bile yer aldı. Biz onu fark ettik, düzelttik kamuoyuna da açıklama yaptık. Yani bebek mamalarında Türkiye'de herhangi bir sorun yok. Hiçbir şekilde sağlığa aykırı hiçbir madde bulunmuş değil, teyit edilmiş değil. Yanlışlıkla 3 örnekte bulunmuştu. Biz onlarla ilgili gerekli düzeltmeyi, soruşturmaları vs. yaptık'' diye konuştu.

Türk tüketicisinin kalite ve standart bakımından gıda güvenliğiyle, hijyenle ilgili düzeyi her gün biraz daha yükseldiğini, AB standartlarıyla uyumlu hale geldiğini belirten Eker, bütün bunların ihracatçıları, ihracat sektörünü çok önemli şekilde etkileyeceğini söyledi.

''Elbette sorunlarımız var'' diyen Eker, şu anda meyve sebze ile ilgili tuta absoluta (domates güvesi) sorunu olduğunu, bunun dünyanın küreselleşmesinin etkisiyle, ticaretin artmasıyla karşılaşılan bir sorun olduğunu kaydetti. Eker, aslolan bu sorunların olmaması değil, bu sorunlarla mücadelede etkin, hızlı çözüm üretebilmek olduğunu, bunu yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

Konuşmasında, havza bazlı destekleme modeline değinen Eker, Türkiye'nin her 2,5 dönümlük alanda hangi ürünlerin hangi verimlilik düzeyiyle üretilebileceğini bildiklerini, gelecekte dünyadaki birtakım projeksiyonlara göre üretimin planlanabileceğini söyledi.

Eker, tarımsal üretimin bu model çerçevesinde destekleneceğini, verimsiz bir üretimde direniliyorsa bunu desteklemeyeceklerini, verimli doğru ürünü destekleyeceklerini ifade etti.

Tarımsal desteklemeler konusunda ise Eker, bu yıl Türk çiftçisine 5,6 milyar lira ödeme yapılacağını, bu rakamın yüzde 85'inin yılın ilk 6 ayında ödendiğini ifade etti.

-BÜROKRATİK MALİYETİN VE SANAYİCİNİN HAMMADDE MALİYETİNİN DÜŞÜRÜLMESİ-

İhracatı artırma yönündeki faaliyetlerini anlatan Eker, hammadde faaliyetlerinin düşürülmesi çerçevesinde destekleme strateji ve politikalarını değiştirdiklerini, maliyetleri düşürüp verimliliği artırmaya çalıştıklarını, tarımsal desteklemeleri 3 kat artırdıklarını, üretimle, verimlilikle ilgisi olmayan doğrudan gelir desteği uygulamasını değiştirdiklerini söyledi.

Eker, ölçek ekonomisini büyütmek için Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük toplulaştırma projelerini hayata geçirdiklerini, bürokratik maliyetin ve sanayicinin hammadde maliyetinin düşürülmesi konusunda da çalışmalarda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber