Polisin tehlikeli oyuncağı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Ağustos 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Hayati tehlikesi yok' ama uyarı yazısı öyle demiyor

İstanbul polisi olaylarda artık cop ve biber gazının yanında Amerikan malı FN303 model plastik mermi atar tüfekleri de kullanacak. Polis 'hayati tehlikesi yok' diyor ama silahın üzerindeki uyarı yazısı tehlikeye dikkat çekiyor.

İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, 2008'den beri envanterinde bulunan Amerikan yapımı FN303 model plastik mermi atar tüfeklerini toplumsal olaylarda kullanma kararı aldı. Tanesi yaklaşık 2 bin dolar olan FN303 tüfekleri, Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Adana, Mersin ve Van olmak üzere 30 ilde kullanılmaya başlandı.

AMAN DİKKAT

Tüfek üzerinde İngilizce olarak yazılan uyarı notunda 'Çok dikkatli kullanınız. Yanlış kullanım yaralanmaya veya ölüme sebep olabilir. Yüze ve kafaya nişan almayınız. Kullanmadan kılavuzu okuyunuz. Oyun amaçlı kullanmayınız. Kullanmadan önce eğitim gerekmektedir' deniyor. ABD Boston'da 2004'teki bir olayda 21 yaşındaki gazetecilik öğrencisi, polisin FN303 tüfeğinden çıkan merminin gözüne isabet etmesi sonucu ölmüştü. Otopsi sonucunda merminin göz arkasındaki kemikte yaklaşık 7,5 cm'lik delik açtığı ve sağ beyine zarar verdiği ortaya çıkmıştı. Bu olayın ardından tüfek bazı eyaletlerde yasaklandı.

4 ÇEŞİT MERMİSİ VAR

FN303'ler 4 farklı renkte 4 çeşit mermi atıyor. Gri mermi darbe etkisi yapıyor, psikolojisi bozulan saldırgan geri adım atıyor. Sarı mermi silinebilir sarı boya bulaştırılıyor. Turuncu mermi silinemeyen turuncu boyayla noktalıyor. Kırmızı mermi ise yüzde 20 oranındaki biber gazıyla saldırganı etkisizleştiriyor. Önder ŞUŞOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber