2013'ün Genelkurmay Başkanı da belli oldu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ağustos 2010 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Gül atamaya ilişkin kararnameyi dün gece onayladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Ceylanoğlu getirilirken, Işık Koşaner yeni genelkurmay başkanı oldu

İsmi internet andıcı gibi hukuk dışı uygulamalarla anılan eski 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na terfi işleminin hüktümet engeline takılması üzerine Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) başlayan kiriz dün son buldu. Başbakan Erdoğan'ın İzmir'de atamalar konusunda mutabakatın sağlandığını açıklamasının ardından dün gece atama kararnamesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunuldu.

CEYLANOĞLU 2011'DE EMEKLİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı kararnameye göre, Org. İlker Başbuğ'un emekli olmasıyla boşalan Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, EDOK Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu getirildi. Ceylanoğlu, 2011'de yaş haddinden emekli olacak. Org. Ceylanoğlu, Ankara Zırhlı Birlikler Komutanlığı görevini yürüttüğü 28 Şubat sürecinde Sincan'da tankları yürüten komutan olarak tanınmıştı.

ÖZEL 2013'TE GENELKURMAY BAŞKANI

4 Ağustos'ta alınan kararlarla Jandarma Genel Komutanlığına getirilen Org. Necdet Özel'in görevlendirmesinde ise değişikliğe gidilmedi. Necdet Özel'in bir yıl Jandarma Genel Komutanlığı yaptıktan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması, bu görevde 2 yıllık süresini tamamladıktan sonra da Koşaner'in yaş haddinden emekliye ayrılacağı 2013'te Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor.

1. ORDU'NUN BAŞINA KIVRIKOĞLU

Komuta kademesinde önemli değişikliklere de gidildi. Ege Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu 1. Ordu Komutanlığı'na, Harp Akademileri Komutanı Org. Nusret Taşdeler Ege Ordu Komutanlığı'na, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı Hava Orgeneral Bilgin Balanlı ise Harp Akademileri Komutanlığı'na getirildi. 2009 yılı YAŞ toplantısında havacılardan karacılara geçen Harp Akademileri Komutanlığı görevi böylelikle yeniden havacıların yönetimine geçmiş oldu.? KIYMET SEZER ANKARA

Orgeneral sayısı 14'e düştü

Orgeneral Hasan Iğsız'ın emekli olmasıyla boşalacak Orgenerallik kadrosuna da Korgeneraller arasından terfi yapılmadığından Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı boş kaldı. 2009 Şurasında Orgeneral kadrosu 15'e yükseltilmiş ve 15'inci Orgeneral için de Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı görevi oluşturulmuştu. Bu görev bir yıl sonra otomatikman ortadan kalkmış oldu.

Başbuğ görevini Koşaner'e devredecek

Başbakan Erdoğan 8 günlük YAŞ maratonunun bitişini Afyon ve İznir'de açıkladı. AK Parti mitingi için Afyon'a giden Erdoğan, atamalar konusunda mutabakatın büyük ölçüde gerçekleştiğini belirtti. İzmir'de de ?Kararname tamam? dedi. Gece yarısı da Gül'ün kararnameyi onayladığı açıklandı.

Devir teslim 30 Ağustos'ta

TSK komuta kademesinde 4 Ağustos'ta alınan kararlarla, Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk EDOK Komutanlığı'na, Orgeneralliğe YAŞ toplantılarında terfi eden Korg. Servet Yörük 2. Ordu, Korg. Yalçın Ataman ise 3. Ordu Komutanlığı'na getirilmişti. Atamaları yapılan ve görevlendirmelerinde değişikliğe gidilen orgeneraller yeni görevlerine 30 Ağustos tarihi itibariyle başlayacaklar.

ORG. GÜNER YERİNDE KALDI

Org. İlker Başbuğ'un Jandarma Genel Komutanlığı için önerdiği isimler arasında yer alan Org. Aslan Güner'e ise yeni bir görevlendirme yapılmadı. Org. Güner bir yıl daha Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevini yürütecek. Org. Başbuğ'un, hükümete sunduğu tekliflerle Org. Güner'in Genelkurmay Başkanı olabilmesinin yolunu açmaya çalıştığı ileri sürülmüştü. Org. Aslan Güner, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasının hemen ardından havaalanında Hayrunnisa Gül ile tokalaşmamak için kırmızı halının öte yanına kaçmasıyla tanınmıştı.

HAVA VE DENİZ DEĞİŞMEDİ

Org. Güner ile birlikte bulunduğu görevi koruyan diğer komutanlar; Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Org. Eşref Uğur Yiğit, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Org. Bekir Kalyoncu, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber