Evet'ci vekil CHP'den istifa etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2010 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklayan CHP'nin Ankara Milletvekili Eşref Erdem partisinden istifa etti. Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmeyi haketmediğini belirten Erdem, referanduma 'evet' vereceğini açıklamasının ardından Türkiye'nin dört bir yanından ve parti tabanından büyük destek aldığını söyledi.

Erdem, Gordion Otel'de düzenlediği basın toplantısında, ömrünün büyük bölümünü sola ayıran bir kişinin kamuoyu karşısına böyle çıkmasının kendini hüzünlendirdiği söyledi. CHP Parti Meclisi tarafından Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini anımsatan Erdem, CHP'nin demokratik açılım, Ermenistan açılımı ve pek çok konuda muhalefet ettiği sözlerinin partinin MYK toplantısında da dile getirdiğini söyledi. Bugüne kadar gerçekleşen darbelerde CHP'nin ağalık yaptığını söyleyen Erdem, CHP'nin darbelere verdiği

destekten dolayı 50 yıldır iktidar olamadığını belirtti. CHP'nin 8 yıldır giderek sağ çizgiye kaydığını ifade eden Eşref Erdem, "Bu çizgi yanlış. Sağa yatarak sağa devrilmesinin CHP'ye hiçbir katkısı olmadığını ifade ettim, bugünde ifade ediyorum" dedi.

Bu süreçte CHP-MHP koalisyonunun sıkça gündeme getirildiğini ve bundan rahatsızlık duyduğunu kaydeden Erdem, böyle bir koalisyonun bir handikap olduğunu defalarca ifade ettiğini anlattı. CHP'nin değişimi sözcük olarak kullandığını belirten Erdem, Genel Başkan değişmesine rağmen partinin aynı kadro, aynı çizgi, aynı siyasette olmasını eleştirdi. Erdem, Türkiye'de 50-60 yıldır bir kamplaşma yaşandığını bununda Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi. Toplumun her kesiminin üzerinde uzlaşma sağladığı bir

anayasaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Erdem, "Ama bu olmuyorsa da içeriğini bilmeden anayasa değişikliğine red koymanın bir anlamı yok" dedi.

Gelen taslakta eksiklikler ve yanlışlıklar olsa bile CHP'nin başta YÖK, milletvekili dokunulmazlığı gibi konularda önerilerini sunması gerektiğini belirten Erdem, kamplaşarak bir yere varılamayacağını belirtti. Erdem, "Mahalle baskısından söz ediyoruz, içimizdeki baskıdan söz etmesek doğru yapmış olmayız" diye konuştu.

Erdem, kendisinin yaptığının madalyonun öbür yüzünü göstermek olduğunu belirterek, "Ben ömrümün sonuna gelmişim. Geldiğim noktada hiçbir lafımı esirgemedim. Dürüst tavrımı sergiledim. Böyle bir tabloyu haketmediğimi düşünüyorum ve CHP'den istifa ediyorum" dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdem, CHP'den AK Parti'ye geçen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın "Eşref'in aklı varsa peşimden gelir" yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine, Günay'la çok eski arkadaş olduklarını söyledi. Günay'ın kameralar açıkken temkinli davranması gerektiğini belirten Erdem, "Beni tanıyanlar soldan başka bir partiye gitmeyeceğimi bilirler. Milletvekili olmak için kapı aşındıran birisi olmadım olmayacağım" dedi.

Erdem, "Hiçbir şekilde Ertuğrul ile konuşmuş değilim" dedi. Bundan sonraki siyasi hayatında Türkiye'deki gelişmelerini dışarıdan bakarak izleyeceğini belirten Erdem, Türkiye'de istediği bir sol hareket olursa buna katkı vereceğini söyledi. Erdem, "Gerçekten dünyayı tanıyan bir sol harekete destek veririm. Şu anda öyle bir şey gözükmüyor" dedi.

Erdem, referandumda 'evet' oyu vereceğine ilişkin açıklamalarının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun basına yansıyan, "Sayın Erdem'in özgür düşüncesidir. Herhangi bir disiplin söz konusu değildir" sözlerine anımsatarak, buna rağmen PM'nin o günkü toplantısında kendisinin disipline sevk edilmesinin gündeme alındığını, bazı partililerin kendisini ihraç edildiğine dair karar ortada yokken cep telefonlarından mesaj atılmasına Kılıçdaroğlu'nun tepki gösterdiğini ifade etti. Baykal'ın kaset

skandalına da değinen Erdem, kasetin ortaya çıkmasının ardından Baykal'ın dışlanarak gizli toplantılar yapıldığını söyledi. CHP'nin ilk açıklamasında yapılanın dışarıdan komplo olarak nitelendirdiğini anımsatan Erdem, ondan sonra yapılan gizli toplantılar ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilmesine kadar yaşanan sürecin 'Baykal'a içeriden tertip' olarak nitelendirildiğini söyledi. Erdem, AK Parti yapıyor diye her şeye muhalefet etmenin doğru olmadığını ifade etti. Referanduma sunulan anayasa

değişiklik paketinde askeri yargı alanının daraltılmasının yer aldığını belirten Erdem, 12 Eylül'de yargılama yapanların arasında hiçbir hukukçunun olmadığını söyledi. Erdem, 12 Eylül'e yargı yolu açan madde için ise, "Geçici 15. maddenin kaldırılması bana 12 Eylül anayasasının kaldırılması gibi geliyor. 12 Eylül'de bedel ödemiş bir insan olarak" dedi.

Erdem, referanduma hayır verilmesi konusunun CHP'nin hiçbir yetkili organında tartışılmadığını ifade etti. Erdem, kendisinin evet oyu vereceğini açıklamasının ardından Türkiye'nin dört bir yanından ve CHP tabanından büyük destek aldığını belirtti. 37 yıldır CHP'nin üyesi olduğunu belirten Erdem, istifa kararın alırken kendisinin ruhen ve fikren zorlandığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber