YSK çözüm bulamadı...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Ağustos 2010 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tayin sebebiyle referendumda oy kullanmaları riske giren onbinlerce memura YSK'dan kötü haber geldi.

YSK Başkanı Ali Em, "Seçmen listeleri 3 Temmuz itibariyle kesinleşti. Değişiklik yapmamız mümkün değil" dedi.

Referanduma sayılı günler kalmasına rağmen 'oy kullanma' krizi sürüyor. TC Kimlik numarası zorunluluğu ve tayinler sebebiyle binlerce kişinin oyu tehlikede. Gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise tüm umutları yıktı. YSK Başkanı Ali Em, sandık seçmen listelerinin 3 Temmuz tarihinden itibaren kesinleştiğini savunarak tayin olan memurların gittikleri illerde oy kullanamayacağını açıkladı.

Em, "Seçmen listelerini 9 Haziran'da askıya çıkardık. 3 Temmuz itibariyle seçmen listeleri kesinleşti. Buna göre sandık sayılarını da ilan ettik. Bunlar SEÇSİS programları üzerinde yapılıyor. Bunların üzerinde oynama yapmamız mümkün değildir. 43. madde gereğince kesinleşen sandık seçmen listeleri üzerinde değişiklik yapmamız mümkün değildir" dedi.

NAKİL ALDIRAMAZLAR

YSK Başkanı, tayin olup başka bir ile atanan memurların adrese dayalı nakillerini yaptıramayacaklarını belirterek, "İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık ışleri Genel Müdürlüğü 12 Eylül tarihine kadar nakilleri dondurdu. Bu nedenle tayin olsalar bile nakillerini aldıramayacaklar" ifadelerini kullandı.

EMNİYET'E OLUMSUZ CEVAP

Seçmen listeleri YSK'nın belirlediği takvim uyarınca 9-22 Haziran 2010 tarihleri arasında askıda kaldı. 3 Temmuz'da kesinleşti. Yani 3 temmuz sonrası seçmen bilgi kayıtlarında değişikliğe izin verilmiyor. Fakat kamuda tayinler ağırlık olarak temmuz ve ağustos aylarında yapıldığı için yeni görev yerine giden kamu personelinin oy kullanması tehlikeye girdi. Emniyet Genel Müdürlüğü YSK'ya başvurarak temmuz ayı içinde 39 bin polisin tayin olduğunu ve aileleriyle birlikte yaklaşık 100 bin kişinin oy kullanmasının sıkıntıya girdiğini belirterek çözüm talep etti.

Fakat Yüksek Seçim Kurulu, 24 Temmuz, 2010/495 sayılı kararıyla 'seçmen bilgi kayıtlarının kesinleştiğini ve dolayısıyla yeni tayin olanların gittikleri yerlerde oy kullanamayacağını' bildirdi. Emniyet YSK'ya yaptığı başvuruda tayin olan personelin gittiği ilde sandık güvenliğinden sorumlu olduğunu hatırlatıp hem anayasal haklarını kullanamayacaklarını hem de ceza ödemek zorunda kalacaklarını hatırlattı.

60 BİN ÖĞRETMEN TAYİN OLDU

Yaz dönemi tayinlerin en çok olduğu kurum Milli Eğitim Bakanlığı. Resmi verilere göre haziran ayı içinde 14 bin 888 öğretmen özür gurubu ya da il tayini yaptı. Aynı şekilde 4 bin 981 sözleşmeli öğretmen de haziran ayı için de tayin oldu. Bakanlık 9 Temmuz da 9 bin 406 ilk atama yaptı.

Her iki atamada da yeni görev yerlerine eylül ayında başlayacak olan kamu personeli, listelerin kesinleştiği tarihlerde eski yerlerinde oldukları için oy kullanamayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı bu ay içinde de 31 bin ilk atama öğretmen alacak. Bu atamaların bin tanesi ise engelli öğretmenlerden olacak. Yasalar gereği bu atamalar da tayin olan yeni memurlar da oy kullanamayacak. Eğer eş ve çocuklarını da düşünürsek sadece 150 bin civarında öğretmen ve ailesi anayasal hakkından mahrum kalacak.

45 BİN ASKER LİSTEDE

Yaz dönemi tayinleri sebebiyle oy kullanamayacak personel arasında 45 bin kişi ile de TSK mensupları var. Her yıl temmuz ortasında yapılan tayinlerle ortalama 45 bin asker yer değiştiriyor.

ÇELİK: YSK MUTLAKA ÇÖZÜM BULMALI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, YSK'nın konuya çözüm bulması gerektiğini söyledi. Oy kullanabilmenin Anayasal hak olduğuna işaret eden Çelik " Kaldı ki bu kişiler devlet memuru. Kim olduğu ne iş yaptığı belli. Seçmen bilgi kağıtlarında amaç mükerrer oy kullanımını önlemek. Burada öyle bir durum da yok. Biz yurt dışındaki vatandaşlarımızın oy kullanabilmesi için öz veri gösteriyoruz. Sınır kapılarında bu kadar düzenleme yapıyoruz. Ama kendi memurumuzun oy kullanmasına tayinler nedeniyle engel oluyoruz. Kabul edilebilir bir durum değil. Burada YSK'nın seçmenin ne yönde tercihte bulunacağına bakmadan anayasal hakkın kullanılması noktasından bir çözüm üretmesi lazım. Anayasal hakkın kullandırılmaması olacak şey değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber