Aşırı sıcaklar buzdolaplarını da etkiledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2010 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yılların en sıcak günlerinin yaşandığı Ağustos ayında buzdolabı arızalarında artış yaşandığı, özellikle hatalı kullanımın elektrik tüketimini yükselttiği bildirildi.

Bursa Soğutucu-Bobinaj-Elektrikli Ev Aletleri Yapımcı ve Onarımcıları Odası Başkanı Mehmet Topak, aşırı sıcakların klimalar kadar gıdaların korunmasında en kritik görevi üstlenen buzdolaplarını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Buzdolaplarındaki arızaların genellikle hatalı kullanımdan kaynaklandığını ifade eden Topak, yaşanan sorunlarda yılda bir kez kontrollerinin yapılmamasının etkili olduğunu bildirdi. Topak, aşırı sıcaklar nedeniyle buzdolaplarında yaşanan arızaların geçen yılların üzerinde olduğunu belirtti.

Topak, buzdolaplarının dış ortam sıcaklığına göre çalıştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Dış ortam sıcaklığının bazı etkenlerle artması, arızalara yol açabiliyor. Normal şartlarda gün içinde 5-6 saat dinlenen buzdolapları, yaz aylarında en fazla 2 saat duruyor. Dış ortamdaki sıcaklık 24 derecenin üzerinde olduğu sürece dolabının çalışma süresi artar. Yaşanan en küçük arıza bile 50 liradan başlıyor. Motor yanması durumunda bu rakam daha da yukarılara çıkabiliyor."

Topak, bilinçli kullanımla arızaların ve yüksek elektrik tüketiminin önlenebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yanlış kullanım sonucu elektrik tüketimi yüzde 30'a varan oranlarda artabilir. Enerji sarfiyatında rekor kırıldı. Bunda ev ve iş yerlerinrde elektrikli aletlerin bilinçsiz tüketiminin de etkisi var. Buzdolabının olduğu yerde ocak ve fırın sürekli çalışıyor. Bu da ortam sıcaklığını yükseltir. Bu durumun önlenmesi için mutfak bölümünün kesinlikle açık olması, hava akımının sağlanması gerekiyor. Buzdolabı ile duvar arasında yaklaşık 10 santimlik ara bırakılmalı. Mümkün olduğu kadar buzdolapları, haftalık değil günlük alışverişlerle doldurulmalı. Az az ürün konulmalı, alınanların hepsi birden buzdolabına yerleştirilmemeli. Dondurucu bölümü de yavaş yavaş doldurulmalı. Bütün ürünleri aynı anda koyarsanız dolap aralıksız çalışır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber