Gelir İdaresi tasarısına 'Bürokratik oligarşi damgasını vurdu'

Haber Giriş : 07 Mart 2005 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasını öngören tasarı TBMM'ye sevk edilirken bile değişikliğe uğradı. Vergi denetiminde son söz yine bakanlık yetkisinde kaldı

Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılması yasa tasarısına 'son dakika'ya kadar müdahaleler sürerken, bakanlık özerk ve bağımsız olması öngörülen idareye bazı yetkilerini devretmedi. Gelirler Kontrolörleri ise isyan bayrağını yeniden açarak, "Bürokratik oligarşi tasarıya damgasını vurdu" değerlendirmesi yaptı.

Sonradan değişiklik yapıldı
Edinilen bilgilere göre, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmadan önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Devlet Bakanı Ali Babacan'un mutabık kaldıkları taslak metin görüş için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile AKP yönetimine gönderildi. Taslakta üzerinde mutabık kalınmasına rağmen daha sonra değişiklik yapıldı. Gelirler Kontrolörleri'nin Gelir İdaresi Başkanı'na direkt bağlanmasına ilişkin hüküm kaldırıldı. Ayrıca, idarenin denetim stratejisini belirlemesine ilişkin hüküm de Maliye Bakanlığı'nın onayına bağlı duruma getirildi.

Gelirler Kontrolörleri Derneği dün yazılı bir açıklama ile tasarıdan 'hoşnut' olunmadığını açıkladı. Gelir İdaresi'nin birçok yetkisinin Maliye bürokrasisine verildiği, oda ve birlik sivil toplum örgütleri, IMF ve Dünya Bankası ile Gelir İdaresi personelinin önerilerine kulak tıkayan 'bürokratik oligarşinin' tasarıya damgasını vurduğu öne sürüldü. Tasarıyla gelir İdaresi'ne özerklik tanınmadığı, Gelirler kontrolörlerinin tenzili rütbeye uğratılarak yok edilmek istendiği ifade edilen açıklamada, gelir politikasını belirleme sürecinin de tanımlanmadığına dikkat çekildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber