Işıkara: İstanbul'daki okulların yüzde 75'i depreme hazır/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2010 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2002 yılında okulların gözden geçirilmesi konusunda bir genelge yayımladığını hatırlatarak, İstanbul'daki okulların yüzde 75'inin depreme hazır olduğunu söyledi.

Marmara Depremi'nin 11. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen ''Deprem ve Afet Yönetimi'' konulu panelde konuşan Işıkara, afetlerin normal yaşamı kesintiye uğratarak toplumları etkileyen ve yerel imkanlarla baş edilemeyen, doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olaylar olduğunu belirtti.


Doğal afetlerin en acımasızının depremler olduğunu ifade eden Işıkara, ''Türkiye'de en büyük zarar veren ikinci afet sel ve su baskınlarıdır. Afet yönetimi, her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olmak, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla mevcut kaynakları organize eden, analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin tümü olarak görülebilir. Bu da bireysel ve kurumsal sorumlulukları gerektirir'' dedi.

Işıkara, afetlerde en çok dikkat edilmesi gereken kurumların sağlık kuruluşları olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Şu anda Türkiye'de sağlık kurumları başta deprem olmak üzere ne kadar hazır, bilmediğim tek konu bu. Kocaeli Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi çöktü, ondan sonra Türkiye Kalp Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerinin hepsi işlevden çıktı. Ne yaptık? Yaralıları İstanbul'a taşımaya başladık ama öyle yaralılar vardı ki hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyordu, bunları yapamadık. Acil durum planı ve yeterli personelin görevde olması temin edilmelidir. İşte benim Türkiye'de bilmediğim budur. Yani, doktor da bir insandır, doktor da görevde olabilir, görevi dışında evde olabilir. Her iki halde de doktor işlevsiz kalabilir. O da insandır. Hastanelerin yedek sağlık ekibini mutlak surette oluşturması gerekiyor.''

-''HASTANE BİNALARININ YAPISAL OLARAK GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR'''-

Hastanelerin altyapı hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanmasının önemine değinen Işıkara, ''Şok makineleri devre dışı kaldı, yoğun bakım ünitelerinde elektrik kesildi, yedeği var mı? Bursa'yı hatırlayın, ileri teknolojiyle donatılmış bir hastane elektrik kesintisinde yedekleme yapmadığı için yoğun bakımdaki 8 veya 9 hastanın öldüğünü biliyorum. Hastane binalarının yapısal olarak güçlendirilmesi gerekiyor'' dedi.

Sağlık kuruluşlarının yanında okulların da afetlerde önem taşıyan binalar olduğunu ifade eden Işıkara, sözlerini şöyle tamamladı:

''Okul binalarının yapısal olarak güçlendirilmesi, Türkiye'de bu konuda en iyi çalışan kurumun Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü 2002 yılı sonunda bir genelge yayımladı bakanlık. Tüm Türkiye'deki okulların yapısal olarak gözden geçirilmesi talimatını verdi ve bunlar yapıldı. Yıkılması gereken okullar yıkıldı, yerine yenisi yapıldı ve güçlendirilmesi gerekenler güçlendirildi. Şu anda İstanbul'daki okulların yüzde 75'i depreme hazır.''

Konuşmasının ardından Işıkara'ya Vali Yardımcısı Adem Saçan teşekkür plaketi takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber